SOS από Μάλμστρομ για εξτρεμισμό στην Ε.Ε.

SOS από Μάλμστρομ για εξτρεμισμό στην Ε.Ε.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι η στιγμή να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά την αύξηση του βίαιου εξτρεμισμού στην Ευρώπη», δήλωνε χθες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, παρουσιάζοντας τα δέκα βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση του φαινομένου. «Ολες οι χώρες απειλούνται από τον βίαιο εξτρεμισμό», τόνισε η επίτροπος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα ως παράδειγμα αύξησης φαινομένων τέτοιας βίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου απόμέλος τουφασιστικού κόμματος της Χρυσή ςΑυγής».

Συγχρόνως μίλησεπερίαύ ξησης της τρομοκρατίας από Ευρωπαίους, τους λεγόμενους «ξένους μαχητές», πουταξιδεύουν σε εμπόλεμες ζώνες, εκπαιδεύονται και η επιστροφή τους μπορεί να διαταράξει την ασφάλεια. «Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι πάνω από 1.200 Ευρωπαίοι έχουν φύγει για να εκπαιδευτούν σε εμπόλεμες ζώνες, κυρίως στη Συρία αλλά και στη Σομαλία και στο Σουδάν», είπε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύει για τα επόμενα τρία χρόνια 20 εκατ. για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων με την εφαρμογή δέκα βημάτων. Ανάμεσα στις προτάσεις της επιτρόπου είναι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού κόμβου γνώσης», η προώθηση ειδικών προγραμμάτων που θα προσφέρουν βοήθεια απεμπλοκής, ο περιορισμός εξτρεμιστικών μηνυμάτων και προπαγάνδας που υπάρχουν σε αφθονία στο Διαδίκτυο, περισσότερη εκπαίδευση σε νέους, αυξάνοντας την κριτική τους σκέψη και φέρνοντάς τους σε επαφή με πρώην μέλη τέτοιων ομάδων που θα μπορούσαν να εξηγήσουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει εξτρεμισμός και τρομοκρατία. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», κατέληξε χαρακτηριστικά η κ. Μάλμστρομ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή