Κάλπες για την Ευρώπη στις 18/5 ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Κάλπες για την Ευρώπη στις 18/5 ζητεί η ΔΗΜΑΡ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μεταβάλει την απόφασή της και να διεξαγάγει τις ευρωεκλογές στον πρώτο και όχι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, δηλαδή στις 18 Μαΐου, κάλεσε χθες την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, καταγγέλλοντας ότι η επίμαχη επιλογή της Ν.Δ., εκτός από έκνομη είναι και υστερόβουλη. Συγκεκριμένα, το κόμμα του κ. Κουβέλη, υπενθυμίζοντας τον καλλικρατικό νόμο Ραγκούση, υποστήριξε ότι η διάταξη του χρόνου των εκλογών ξεκάθαρα ορίζει την ανάγκη σύμπτωσης των δύο αναμετρήσεων (περιφερειακών και ευρωεκλογών) την πρώτη Κυριακή και όχι στον επαναληπτικό γύρο. Το δε εύλογο επιχείρημα της ΔΗΜΑΡ είναι ότι στην περίπτωση που δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλεγούν την πρώτη Κυριακή, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές θα είναι ασφαλώς μειωμένο και επομένως μεγαλύτερη η αποχή τους, γεγονός που αντιστρατεύεται τον στόχο του νόμου.

Στελέχη, όμως, της Αγ. Κωνσταντίνου έκαναν λόγο «για την υστεροβουλία της κυβέρνησης» επικαλούμενα συγκεκριμένα επιχειρήματα. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο περιφερειαρχών είναι πιθανόν την πρώτη Κυριακή να ηττηθεί, στόχος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι να εμφανίσουν ένα γαλαζοπράσινο εκλογικό χάρτη, επιδιώκοντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να υποβαθμίσουν τα πολιτικά συμπεράσματα του δεύτερου γύρου και των ευρωεκλογών. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι διπλή εκλογική διαδικασία θα είναι καθοριστική και για τη ΔΗΜΑΡ. Οχι μόνον γιατί αν δεν εκλέξει ευρωβουλευτή, θα κινδυνεύσει με εσωκομματικούς κραδασμούς. Αλλά και γιατί από τη στάση που θα τηρήσει στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών (στηρίζοντας τους υποψηφίους είτε της κυβέρνησης είτε του ΣΥΡΙΖΑ) θα προδώσει και τη μετέπειτα στόχευση του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή