Ελεύθερος με εγγύηση-μαμούθ

Ελεύθερος με εγγύηση-μαμούθ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακά και με βαρύτατους περιοριστικούς όρους απέφυγε χθες την προφυλάκιση ο γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Με απόφαση δύο προς ένα ο επιχειρηματίας δεν προφυλακίστηκε, ενώ του επιβλήθηκε η υποχρέωση καταβολής εγγύησης πέντε εκατομμυρίων ευρώ – το μεγαλύτερο ποσό που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Ακόμα, οι περιοριστικοί όροι περιλαμβάνουν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα. Δύο δικαστές ψήφισαν υπέρ των περιοριστικών και ένας υπέρ της προφυλάκισης.

Η επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε εισηγηθεί την προφυλάκιση, στήριξε σθεναρά το σκεπτικό της, καταθέτοντας πρόταση 80 σελίδων, στις οποίες παρέθεσε τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Κοντομηνάς είναι ύποπτος φυγής. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρεται ότι ο κ. Κοντομηνάς είναι επιχειρηματίας με διεθνή δραστηριότητα, διαθέτει εταιρείες στο εξωτερικό αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς. Πρόκειται για διευκολύνσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που ήθελε να παραμείνει στο εξωτερικό ακόμα και για μεγάλο διάστημα. Επιπλέον, ο ίδιος είναι διοικητής σε εταιρεία αερομεταφορών και διαθέτει προσωπικό αεροπλάνο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που αποφάσιζε να φύγει.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, μάχη έδωσαν και οι δύο συνήγοροι του επιχειρηματία, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Γρηγόρης Τσόλιας, οι οποίοι ανέπτυξαν τα δικά τους επιχειρήματα πείθοντας -έστω και οριακά- το Δικαστικό Συμβούλιο. Οπως ανέφεραν, ο κ. Κοντομηνάς δεν έχει παραβεί ποτέ περιοριστικό όρο ούτε έχει επιχειρήσει να διαφύγει στο εξωτερικό όταν είχε εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη στο παρελθόν. Η διερεύνηση της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν και στο μεσοδιάστημα ο πελάτης τους δεν επιχείρησε να εξαφανιστεί. Ταξίδεψε, μάλιστα, πρόσφατα στις Μαλδίβες και στις ΗΠΑ και επέστρεψε.

Ακόμα, οι δικηγόροι ανέφεραν ότι ο κ. Κοντομηνάς έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, για τα οποία προσκομίστηκαν ιατρικές βεβαιώσεις από αμερικανικό νοσοκομείο στο οποίο είχε νοσηλευτεί ο επιχειρηματίας τον Οκτώβριο. Ακόμη, ο πελάτης τους είναι ιδιοκτήτης ενός επιχειρηματικού ομίλου στο οποίο απασχολούνται σχεδόν 1.500 άτομα. Οπως είπαν, η επιχείρηση είναι προσωποπαγής (ο κ. Κοντομηνάς διαθέτει το σύνολο των μετοχών) γι’ αυτό -σε περίπτωση φυλάκισής του- κινδυνεύει να καταρρεύσει άμεσα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστήριξαν, θα απέκλειε τη ρύθμιση των όποιων οικονομικών του υποχρεώσεων.

Τέλος, οι δικηγόροι ανέφεραν ότι ο κ. Κοντομηνάς παρέχει εξασφαλίσεις της τάξεως των 62 εκατομμυρίων ευρώ: πρόκειται για ακίνητα αξίας 7 εκατ. ευρώ και για ενέχυρο τις μετοχές του ALPHA, αξίας 46 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα παραχωρεί και την απαίτηση 32 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ο ίδιος προς το Τ.Τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή