Καταργούνται 21 φορείς Δημοσίου

Καταργούνται 21 φορείς Δημοσίου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση 21 φορέων, που είτε δεν κρίνονται απαραίτητοι είτε συγχωνεύονται, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα. Στόχος του υπουργείου είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημόσιων οργανισμών και φορέων, με ενοποίηση των δυνάμεων και όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Οι υπό κατάργηση φορείς απασχολούν μόνιμα περίπου 250 άτομα. Οι υπάλληλοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου απολύονται, ενώ εκείνοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας. Οι φορείς που καταργούνται είναι:

Η «Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ Α.Ε.)», με τις αρμοδιότητές της να μεταβιβάζονται κυρίως στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων. Η «Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ Α.Ε.)», με διάδοχο τη Διεύθυνση Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών (ΥΠΕΚΑ). Το «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)» δίνει τη σκυτάλη στο υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ, ενώ οι αρμοδιότητες του «Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)» περνούν στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.

Καταργούνται το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, που ανήκουν στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μετατρέπονται σε Εργαστήρια εντεταγμένα στο νομικό πρόσωπο του πανεπιστημίου.

Καταργούνται οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) και Ιωαννίνων (ΟΡΣΙ), και οι αρμοδιότητες περνούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επίσης, παύει η λειτουργία του Οργανισμού Κωπαΐδας και της Κεντρικής Αγοράς Πατρών.

Επίσης, καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά», η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας και το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας καθώς και η «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογία Α.Ε.», τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν.

Συγχωνεύσεις

Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας το Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Στρατού, το Γραφείο Ερευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας συγχωνεύονται στο ενιαίο ερευνητικό κέντρο «Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΦΑΕΤ)», ο οποίος αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου. Ακόμα, τα Ταμεία Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ) καταργούνται και συγχωνεύονται στο Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΕΤΕΑ).

Τέλος στην υποβολή πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων

Σημαντικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και τη διαμόρφωση πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερομένους σε όλες τις συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες θα διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των φωτοαντιγράφων που έχουν υποβληθεί. Η υποβολή φωτοαντιγράφων έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Σε περίπτωση προσκόμισης αναληθών ή πλαστών εγγράφων θα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις. Επίσης, καταργείται η υποχρέωση βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου. Από την 1η Ιουλίου καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ Α.Ε.-ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή