Ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα αξιολόγησης

Ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα αξιολόγησης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέσπιση ανώτατων ποσοστών ανά κλίμακα αξιολόγησης, με στόχο την αποκατάσταση του ρόλου και του θεσμού της αξιολόγησης, προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, τα ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα καθορίζονται ως εξής: Με τους βαθμούς 9 έως 10 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων. Με τους βαθμούς 7 έως 8 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων. Με τους βαθμούς 1 έως 6 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.

Η θέσπιση των ποσοστών αυτών έρχεται να αντιμετωπίσει, σύμφωνα με το υπουργείο, τη μετατροπή της αξιολόγησης -όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα- σε διαδικασία χωρίς ουσία. Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η απαξίωση του παρόντος συστήματος αξιολόγησης. Η ρύθμιση είναι μεταβατική και σύντομα θα θεσμοθετηθεί μόνιμο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών, τμηματαρχών και προϊσταμένων.

Η βαθμολόγηση της συντριπτικής πλειονότητας των υπαλλήλων με βαθμούς 9 και 10, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αναιρεί τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστά ανούσια, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί εργαλείο παρακίνησης για τον αξιολογούμενο και μεγιστοποίησης της απόδοσης του φορέα.

Τα κριτήρια

Τα ποσοστά των βαθμίδων της αξιολόγησης υπολογίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια γενική διεύθυνση. Ο επιμερισμός των ποσοστών αξιολόγησης σε κάθε γενική διεύθυνση γίνεται με απόφαση του οικείου προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης, με κριτήρια όπως η παραγωγικότητα των μονάδων, οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής, η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή