Απόφαση Εurogroup τον Φεβρουάριο

Απόφαση Εurogroup τον Φεβρουάριο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως αναμενόμενη, ενδεχομένως δε και επιθυμητή προκειμένου να κλείσει μέρος των ανοιχτών ζητημάτων, αντιμετωπίζουν κυβερνητικά στελέχη την επιβεβαίωση των πληροφοριών της «Κ» σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό ζήτημα δεν θα συνεζητείτο στο επικείμενο Eurogroup, ενώ η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από τις 28 Ιανουαρίου. Πλέον η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται σε μια κεντρική συμφωνία με την τριμερή των ελεγκτών, προκειμένου εντός Φεβρουαρίου να υπάρξει απόφαση του Eurogroup για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις εκταμίευσης των (υπο)δόσεων προς την Ελλάδα μέχρι και τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να μην απαιτηθεί η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα πριν από τις κρίσιμες, δίδυμες κάλπες του Μαΐου.

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, την ώρα που το πολιτικό σύστημα κινείται εμφανώς σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ο κ. Σαμαράς, από το Στρασβούργο, προεξόφλησε ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας σημείωνε προς τα στελέχη του ότι πολύ σύντομα θα κληθούν να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται, πλέον, σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης, καθώς απουσιάζει έστω και η ελάχιστη γραμμή συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Κι αυτό, παρά τις ενστάσεις αρκετών γαλάζιων για τους υιοθετούμενους υψηλούς τόνους.

Ωστόσο, η τακτική αυτή μοιάζει κεντρική για το κυβερνών κόμμα, στον απόηχο και των δημοσκοπήσεων που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, έστω με μικρή διαφορά, στην πρόθεση ψήφου. Είναι ενδεικτική η χθεσινή μέτρηση της GPO για λογαριασμού του Newpost.gr, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στο σύνολο της Αττικής, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί προϋποθέσεις πολιτικής επικράτησης. Στο ερώτημα για την ψήφο στις εθνικές εκλογές στην Α΄ Αθήνας, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μικρότερη της μονάδας (19,8% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 19% για τη Ν.Δ.), στη Β΄ Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει το 24,4% και η Ν.Δ. το 16,9% ενώ αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και για το Υπόλοιπο Αττικής. Στα αξιοσημείωτα θα πρέπει να περιληφθούν όχι μόνον η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ (μετρείται από 3% έως 3,9%) αλλά, κυρίως, η επίμονη, υψηλή δυναμική της Χ.Α. Παρά τις αποκαλύψεις, η πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγές) για τη νεοναζιστική οργάνωση εκτιμάται σε ποσοστά από 8,2% στη Β΄ Αθηνών έως και 11,1% στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η δημοσκοπική εικόνα δεν θα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, δε, επιδιώκει να… μεταλαμπαδεύσει αυτή τη διάθεση στους βουλευτές και στα οργανωμένα στελέχη του κόμματος που εμφανίζουν έντονα συμπτώματα κόπωσης και ηττοπάθειας. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σκληρή καθημερινότητα, αδυνατεί να δημιουργήσει κύμα νίκης και συχνά βρίσκεται κάτω από τα ποσοστά των εκλογών του Μαΐου του 2012 είναι δύο από τα στοιχεία που λαμβάνουν υπ’ όψιν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι η εκλογική μάχη δεν θα δοθεί μόνον στο πεδίο της αντιπαράθεσης ή της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να λάβει σειρά πρωτοβουλιών και επί θεσμικών θεμάτων, να επιδιώξει να σηματοδοτήσει το πέρας της εποχής των Μνημονίων και, κυρίως, να κλιμακώσει το διακύβευμα των εκλογών που θα είναι «υπευθυνότητα και Ευρώπη» έναντι «λαϊκισμού και εθνικών περιπετειών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή