Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει κυβέρνηση

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει κυβέρνηση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κατορθώσει να γίνει κυβέρνηση, εξέφρασε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (βρίσκεται πλέον στις ΗΠΑ, όπου θα συναντήσει σήμερα, μετά 24ωρη αναβολή, τον ομόλογό του κ. Τζον Κέρι) δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένη και έχει οροφή το 19 έως 20%». Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει μια «καλή πλειοψηφία», καθώς, όπως είπε, «δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά νομιμοποίησης προσανατολισμών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάσταση του κόμματός του, τονίζοντας, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την άποψη «πως το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μεγάλο θύμα της κρίσης», διότι «δέχθηκε να κυβερνήσει», γεγονός που, όπως είπε, οδήγησε στην απώλεια της επαφής με τις κοινωνικές δυνάμεις. Παρά τη δυσμενή συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι εξακολουθεί να υφίσταται ένα «προοδευτικό ιδεολογικό ρεύμα», το οποίο η Χαρ. Τρικούπη μπορεί να συσπειρώσει εκ νέου. Και δικαιολόγησε όσες επιλογές έχει κάνει ώς τώρα λέγοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο προχωρήσαμε είναι η μοναδική υπάρχουσα εθνική στρατηγική».

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε ο κ. Βενιζέλος και σε συνεντεύξεις του σε άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης (όπως το France 24), όπου επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα», αλλά μόνο «ένα εθνικό σχέδιο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Χ.Α. να ξεπεράσει στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «είναι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας». Και πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του «αυτή η δημόσια ατμόσφαιρα της λιτότητας, της κρίσης, της ύφεσης, της ανεργίας είναι μια ατμόσφαιρα αντιπαραγωγική για τον πολιτικό ρασιοναλισμό, για έναν ήρεμο διάλογο και μια προβολή στο ευρωπαϊκό μέλλον». Ο κ. Βενιζέλος αποδέχθηκε, επίσης, ότι «υπάρχει μια διάχυτη πολιτική βία, μια κοινωνική ένταση, που ενίοτε παίρνει βίαια χαρακτηριστικά», προσθέτοντας πως, παράλληλα, υπάρχουν και τρομοκρατικές ομάδες της Ακρας Αριστεράς, τις οποίες χαρακτήρισε «περιθωριακές».

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, εξακολουθούν να υφίστανται αποκλίνουσες απόψεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τον στρατηγικό προσανατολισμό σύνδεσης με τους «58». Ενδεικτικά, η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε χθες (Real) ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αγκαλιάσει και όχι να χειραγωγήσει την πρωτοβουλία των 58, όπως και να συμπορευθεί και με άλλες δυνάμεις». Αντιθέτως, από την κίνηση των «75» (Μιχ. Καρχιμάκης) διαφωνούσαν, με ανακοίνωσή τους, στο άνοιγμα προς τους «58», με αφορμή το τελευταίο κείμενο της πρωτοβουλίας και τη θετική απόκριση του ΠΑΣΟΚ σε αυτό. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ από «ανομιμοποίητες παρέες», ενώ εκφράζεται και η διαφωνία με τη χρήση του όρου «Δημοκρατική παράταξη» από τους «58», καθώς, όπως λένε, έτσι πλήττεται η θεσμική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή