Προς επανενεργοποίηση του στρατηγείου Λάρισας

Προς επανενεργοποίηση του στρατηγείου Λάρισας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανενεργοποίηση του επιχειρησιακού στρατηγείου της Λάρισας, ως συντονιστικού κέντρου για τη σχεδιαζόμενη ειρηνευτική επέμβαση της Ε.Ε. στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Η ειρηνευτική επέμβαση της Ε.Ε. στη χώρα αυτή προωθείται πρωτίστως από τη Γαλλία, η οποία έχει στείλει ήδη 600 στρατιώτες για να σταματήσει τις σφαγές μεταξύ μουσουλμανικών και χριστιανικών πολιτοφυλακών.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΕΘΑ, Δ. Αβραμόπουλο, η Ελλάδα προσέφερε το στρατηγείο με την επιδίωξη να λειτουργήσει ως κέντρο επιχειρήσεων με διοικητή Ελληνα στρατηγό. Οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ληφθούν τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Λόγω του ζητήματος αυτού, τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, θα συνοδεύσει στις Βρυξέλλες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος. Ο κ. Αβραμόπουλος, πάντως, ήταν κατηγορηματικός ότι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δεν πρόκειται να πάει ούτε ένας Ελληνας στρατιώτης. Ο ΥΠΕΘΑ τάχθηκε επίσης με σαφήνεια κατά της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό μας.

Στο ίδιο το υπουργείο ετοιμάζονται αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος ετοιμάζεται να καταργήσει τη στρατονομία και τον σχετικό νόμο του 1951 με βάση τον οποίο λειτουργεί, και να προχωρήσει στη σύσταση μιας διακλαδικής αστυνομίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Παράλληλα, αναμένεται να κατατεθεί σε διαβούλευση πρόταση του ΥΠΕΘΑ, η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας και προβλέπει τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο στράτευμα. Η υπηρεσία αυτή θα λειτουργεί στο πρότυπο της αντίστοιχης υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και θα ασχολείται κυρίως με θέματα διαφάνειας στις Ενοπλες Δυνάμεις, από τις μικρές καταγγελίες ώς τις μεγάλες προμήθειες. Σε ό,τι αφορά τη σύσταση αυτής της υπηρεσίας, θα υπάρξει συνεργασία και με τον εθνικό συντονιστή για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Ι. Τέντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή