Τσίπρας: Στόχος μας, να αλλάξουμε την Ε.Ε.

Τσίπρας: Στόχος μας, να αλλάξουμε την Ε.Ε.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ολλανδία, όπου πρόκειται να βρεθεί αύριο, εγκαινιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την προεκλογική καμπάνια της υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται το Αμστερνταμ προσκεκλημένος του ολλανδικού αριστερού κόμματος. Σε ομιλία και συνεντεύξεις του θα παρουσιάσει τις βασικές θέσεις της υποψηφιότητάς του που συμπυκνώνονται στη φράση «ένα διαφορετικό σχέδιο για την Ευρώπη».

Το γενικό περίγραμμα των προτάσεών του ο κ. Τσίπρας δημοσιοποίησε μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa και, ουσιαστικά, αποτελεί προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο των προτάσεών του για μια διαφορετική «συνταγή» στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Ετσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα τα προγράμματα λιτότητας και «να συγκληθεί ευρωπαϊκή σύνοδος για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιφέρειας, όπως εκείνη του Λονδίνου, του 1953, η οποία παραδέχθηκε ότι το μεταπολεμικό κόστος για τη Γερμανία ήταν υπερβολικά υψηλό». Επανέλαβε, επίσης, την ανάγκη θέσπισης ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή των δανείων και, τέλος, ένα ευρωπαϊκό new deal, «ένα μεγάλο πακέτο επενδύσεων για την ανάπτυξη -ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο- που να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε μέσω της συνέντευξης και στις αιτιάσεις που ακούγονται αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ιδίου και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που στηρίζει την υποψηφιότητά του. «Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ε.Ε. και όχι να την αποσυνθέσουμε. Είμαστε πιο ευρωπαϊστές από τα συντηρητικά κόμματα που κατέστρεψαν την ιδέα της αλληλεγγύης και που δίχασαν τους λαούς», τόνισε και παρομοίασε την Ευρωζώνη με αλυσίδα με 18 κρίκους, προσθέτοντας ότι «αν σπάσει ένας, σπάει η αλυσίδα και κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Επίθεση σε Μέρκελ

Για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι εάν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα εφαρμόσει πρόγραμμα κατά της λιτότητας και για τη δημοκρατία, ενώ επιτέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντας ότι «δεν μπορεί να τιμωρείται μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση διότι δεν θέλει να κυβερνήσει με τον τρόπο που αρέσει στην κ. Μέρκελ». Απαντώντας σε ερώτηση για τη Χ.Α., αναφέρει ότι τυχόν απαγόρευσή της «δεν είναι μια καλή ιδέα, διότι το αποτέλεσμα θα ήταν η αύξηση της επιρροής της» και τονίζει ότι «πρέπει να καταπολεμηθεί με πολιτικά προγράμματα».

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε χθες το αίτημά του για άμεση και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης του Τ.Τ. και έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς επιχειρηματικούς ομίλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή