Καθυστερεί η Βουλή να αποφασίσει για Χ.Α.

Καθυστερεί η Βουλή να αποφασίσει για Χ.Α.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η έλλειψη πολιτικής βούλησης των κομμάτων, αλλά και η διαφαινόμενη απροθυμία του προεδρείου της Βουλής να δρομολογήσει ριζικές αλλαγές του κανονισμού λειτουργίας του Κοινοβουλίου, έχουν ως αποτέλεσμα να μην αναστέλλεται η καταβολή έστω μέρους των αποδοχών που εξακολουθούν να λαμβάνουν παρά την προφυλάκισή τους (λαμβάνουν ακόμα και έξοδα κίνησης έως και 390 ευρώ μηνιαίως) οι κατηγορούμενοι για σοβαρά εγκλήματα βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία (31 έναντι 21 ψήφων, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση) ότι μπορεί για τους έξι προφυλακισμένους βουλευτές να εφαρμοστεί το άρθρο 76 του Κανονισμού βάσει του οποίου δύναται να περικοπεί για κάθε μέρα αδικαιολόγητης απουσίας από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας το 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσης (χωρίς τα επιδόματα είναι 5.705 ευρώ). Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, η σκέψη στη Βουλή είναι το αντίστοιχο ποσό να δεσμευθεί και να επιστραφεί σε περίπτωση αθώωσης ή να παρακρατηθεί οριστικά σε ενδεχόμενη καταδίκη των βουλευτών. Τα κόμματα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, άλλα με θετική και άλλα με διάθεση διαφωνίας, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στο εάν συμφωνούν.

Στη συνεδρίαση, πάντως, επαναβεβαιώθηκε και ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας στην επίτευξη συμφωνίας για τη στελέχωση των διοικήσεων τριών σημαντικών Ανεξάρτητων Αρχών: του ΕΣΡ, του ΑΣΕΠ και ΑΔΑΕ. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία (4/5) για την έγκριση των προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής. Η ριζική διαφωνία για λόγους αρχής της Χ.Α. και του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε πρόταση (διαφωνούν με τον ρόλο των εν λόγω Αρχών) σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ομοφωνία όλων των υπολοίπων. Η σημερινή πολιτική κατάσταση καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη μιας τέτοιας ομοφωνίας, ωστόσο η διαβούλευση συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή