ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγνοια Φον Πίρερ για τις κατηγορίες περί Siemens

agnoia-fon-pirer-gia-tis-katigories-peri-siemens-2001533

Αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες ο πρώην πρόεδρος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens, Εντουαρντ φον Πίρερ, στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα την περασμένη εβδομάδα. Κατά πληροφορίες της «Κ», ο Φον Πίρερ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την κατάρτιση και την υλοποίηση της σύμβασης 8002 της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση του δικτύου του οργανισμού.

Ο κ. Φον Πίρερ είπε ότι την επιχειρησιακή ευθύνη είχε το διοικητικό συμβούλιο του συγκεκριμένου τομέα (σταθερών δικτύων ICN) και ότι το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο ήταν αρμόδιο μόνο για ζητήματα στρατηγικής της εταιρείας. Ερωτηθείς για το αν γνωρίζει τον πρώην υπουργό Μεταφορών Αναστάσιο Μαντέλη, που δικάζεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα επειδή πήρε 450.000 γερμανικά μάρκα από τη γερμανική εταιρεία, απάντησε ότι το όνομα του ήταν άγνωστο ώς την ώρα της απολογίας του, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ασυνήθιστη πρακτική τις «χορηγίες σε πολιτικούς». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο, του οποίου προΐστατο, δεν είχε την παραμικρή γνώση του θέματος και αν το γνώριζε, δεν θα ενέκρινε παρόμοιες χορηγίες.

Ο Φον Πίρερ δήλωσε άγνοια και για τα δύο συστήματα «διακριτικών πληρωμών», εκείνο με τους λογαριασμούς μέσω Αυστρίας και εκείνο που «εκτισε» ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ με τις υπεράκτιες εταιρείες.

Για τα 68,5 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν, σύμφωνα με την ανακρίτρια, από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας του, ο κ. Φον Πίρερ επισήμανε ότι σε μια εταιρεία με 500.000 εργαζόμενους και 350 εκατομμύρια εισπράξεις δεν ήταν δυνατόν να ασχολείται με ένα τετοιο ποσό (σ.σ. σε 8 χρόνια) και παρέπεμψε στην υποχρέωση ελέγχου που είχε ο οικονομικός τομέας του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου υπό τον κ. Νουμπίργκερ.

Ο συνήγορος του Φον Πίρερ, κ. Γ. Γιαννίδης, ανέφερε ότι παρά την πολύχρονη έρευνα των γερμανικών Αρχών από το 2006 δεν απαγγέλθηκε κατηγορία κατά του κ. Φον Πίρερ (σ.σ. τιμωρήθηκε με χρηματική ποινή για πλημμελή άσκηση εποπτικών καθηκόντων), συνεπώς δεν είναι δυνατή η αντίκρουση των κατηγοριών της δωροδοκίας και του «ξεπλύματος» με βάση μόνο το γεγονός ότι ήταν πρόεδρος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου.
 

OTE