Δεύτερη σφοδρή επίθεση του Αλ. Τσίπρα στην Αν. Μέρκελ σε διάστημα 48ωρών

Δεύτερη σφοδρή επίθεση του Αλ. Τσίπρα στην Αν. Μέρκελ σε διάστημα 48ωρών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ή όλοι μαζί αλλάζουμε ρότα προς έναν συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη ή αποχαιρετάμε την ευρωπαϊκή ιδέα μέσα στον κουρνιαχτό και στη σκόνη από τη κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος».

Είναι, λοιπόν καιρός, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «όσοι υπνοβατούν να ξυπνήσουν γιατί πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι το όνειρό τους είναι τελικά εφιάλτης», αναφερόμενος στην γερμανική πολιτική. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, επιτέθηκε στην κ. Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει οποιαδήποτε δήλωση για συνέχιση του Μνημονίου.

Στο άρθρο του σήμερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι ηχούν ακόμα στ' αυτιά μας οι απειλές της κ. Μέρκελ και των συμμάχων της για την εξώθηση της Ελλάδας εκτός Ευρωζώνης, εάν το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στην εξουσία και προσθέτει:

«Λάθος συναγερμός τελικά ή μια ωραία μπλόφα;» διερωτάται ο κ. Τσίπρας και σημειώνει ότι: «Δεν ξέρω τι από τα δύο να διαλέξω. Ξέρω, όμως, ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα από το βιβλίο που η έγκριτη εφημερίδα σας αποκάλυψε πως διαβάζει η Καγκελάριος της Γερμανίας αυτήν την περίοδο – τους «Υπνοβάτες» του Κρίστοφερ Κλαρκ – είναι πως η καθ' έξιν χρήση της απειλής των ακραίων επιλογών ως εργαλείου πολιτικής, ενέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Άρα, ένα τυχαίο γεγονός κάπου στη νότια περιφέρεια της Ευρώπης ή η εμμονή σε λάθος εκβιασμούς, μπορεί να προκαλέσει δραματικές και απρόβλεπτες εξελίξεις σε ολόκληρη την ήπειρο».

Υπάρχει ένα βιβλίο, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το οποίο συστήνω στην κ. Μέρκελ να διαβάσει μετά τους «Υπνοβάτες», ιδιαίτερα τώρα που μετά το ατύχημα στο σκι, αναγκαστικά θα έχει περισσότερο χρόνο. Είναι το κλασικό σύγγραμμα: «Η νομισματική ιστορία των ΗΠΑ 1867-1960» του Μίλτον Φρίντμαν και της Άννας Σβαρτζ. Ενδεχομένως, τότε να αντιληφθεί ότι ξεπερνά σε αντιπληθωριστική εμμονή, ακόμη και τον ίδιο τον πνευματικό πατέρα του αντιπληθωρισμού. Και ότι επιβάλλοντας μέχρι σήμερα, την ιδεοληψία της στην μόνο κατ' όνομα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παγιδεύει, τη μεν Ευρωζώνη ως σύνολο σ' ένα εύθραυστο σημείο ισορροπίας με μηδενική ή πολύ χαμηλή και άνεργη οικονομική μεγέθυνση, τη δε νότια περιφέρειά της στην επικίνδυνη για όλους – και κυρίως για τη χώρα της περιδίνηση στην κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή