Στουρνάρας: Πλήρης η διαδικασία κάθαρσης

Στουρνάρας: Πλήρης η διαδικασία κάθαρσης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, η διαπραγμάτευση με την τρόικα, έως και τα σενάρια ότι επίκειται «μετακίνηση» του κ. Γ. Στουρνάρα στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτέλεσαν χθες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το σκηνικό εντός του οποίου ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν, με ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις αμφότεροι, τα ξίφη τους.

Η συζήτηση, μάλιστα, χρωματίστηκε κάποια στιγμή εξ αφορμής των γνωστών εξελίξεων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις αναφορές σε «σκάνδαλα», με τον κ. Αλ. Τσίπρα να μιλάει για «πλιάτσικο» και τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης «έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου». Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε με έμφαση στο σημείο αυτό: «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια διαδικασία κάθαρσης. Η κυβέρνηση αυτή όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά την υποστηρίζει με όλα τα μέσα ώστε να πραγματοποιήσει το έργο της. Δεν χαριστήκαμε ούτε θα χαριστούμε σε κανέναν», είπε για να υπογραμμίσει: «Ασυλία δεν προβλέπεται για κανέναν».

«Εχει γονατίσει ο λαός»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός έναντι των κυβερνητικών επιλογών ως προς το θέμα της αντιμετώπισης των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα εν μέσω της οξύτατης κρίσης: «Προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, έχει γονατίσει ο ελληνικός λαός», είπε, σημειώνοντας ότι η όλη διαδικασία «ήταν προκλητική. Εμειναν άθικτες οι διοικήσεις», συμπλήρωσε.

«Ειδικότερα στο θέμα των τραπεζών, η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν ενεργήσει με τον πλέον δραστικό και αποτελεσματικό τρόπο για να θωρακίσουν τον τραπεζικό τομέα και την ελληνική οικονομία. Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και της ΤτΕ είναι η ασφάλεια των Ελλήνων καταθετών», απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

Οι αναφορές στην ΤτΕ εξέτρεψαν τη γενικότερη συζήτηση και της προσέδωσαν έντονο προσωπικό στοιχείο, με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει πληροφορίες που φέρουν ως επόμενο διοικητή τον σημερινό υπουργό Οικονομικών. «Ακούω και διαβάζω ότι επιθυμείτε να καταλάβετε τη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Ευγενής φιλοδοξία από την πλευρά σας, αλλά αδιανόητο από την πλευρά του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησης, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι “πίσω”, να περνάει από το μυαλό τους ότι μπορούν να αποφασίσουν για τον επόμενο διοικητή που θα είναι για πέντε χρόνια. Και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του κόμματος που όλες οι ενδείξεις λένε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι πώς περνά και από το δικό σας μυαλό. Δεν είσαστε πλέον ένας ουδέτερος τεχνοκράτης. Εχετε χρεωθεί -και μπράβο σας, διότι το κάνατε με τόλμη- την ευθύνη αυτής της πολιτικής», κατέληξε απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα.

«Βιάζεστε πάρα πολύ, κ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση αυτή έχει πάρα πολύ δρόμο μπροστά της ακόμα», απάντησε αρχικώς ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Τα μελλοντικά σας σχέδια για μένα δεν μ’ ενδιαφέρουν. Εγώ δουλεύω εδώ (ενν. το υπουργείο Οικονομικών). Εχω πάρα πολλή δουλειά. Επομένως, εάν εσείς θέλετε να λάβετε μέρος σε σενάρια, είναι δικό σας θέμα. Δεν με αφορούν». Τέλος, στην οξύτατα εκφρασθείσα κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε: «Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας, δεν διορθώνετε τη στάση σας, συνεχίζετε να καταστροφολογείτε και δεν προτείνετε τίποτα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά με όσα ακούσαμε και σήμερα, εσείς και το κόμμα σας δεν συγκαταλέγεστε μεταξύ των υπευθύνων πολιτικών δυνάμεων του τόπου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή