Κρίθηκε προφυλακιστέος ο Σωτήρης Εμμανουήλ

Κρίθηκε προφυλακιστέος ο Σωτήρης Εμμανουήλ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, μετά την απολογία του στον ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ως πρόεδρος των ναυπηγείων έλαβε από τη γερμανική εταιρεία HDV 17 εκατ. ως νόμιμη αμοιβή για 4 χρόνια συνεργασίας και όχι ως μίζα. Η εταιρεία συμφερόντων του, στην οποία κατεβλήθησαν τα χρήματα, ιδρύθηκε κατ’ απαίτηση της γερμανικής εταιρείας, η οποία είχε υπογράψει σύμβαση με τα ναυπηγεία. Στα χρήματα, εκτός από την αμοιβή του περιλαμβάνεται και ποσοστό επί των κερδών της γερμανικής εταιρείας, υποστήριξε.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κ. Εμμανουήλ, κρατικός υπάλληλος, φέρεται να εισέπραξε τα χρήματα από τη γερμανική εταιρεία για να επηρεάσει στην επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας ως συνεργάτιδος των ναυπηγείων έναντι άλλης γερμανικής. Παράλληλα, φέρεται να λειτούργησε, δωροδοκούμενος, ως παράγοντας «ηρεμίας» μέσα στα ναυπηγεία την περίοδο που υπεγράφη η σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία.

Ο κ. Σωτ. Εμμανουήλ, σύμφωνα με τον συνήγορό του, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Συνολικά ο πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων εισέπραξε 17 εκατ. ευρώ, τα οποία ισχυρίζεται ότι έχουν επαναπατριστεί με νόμιμο τρόπο και φορολογηθεί στην Ελλάδα. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής καθώς τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει από το εξωτερικό και διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι το όνομά του έχει συνδεθεί εδώ και αρκετό καιρό με το σκάνδαλο των εξοπλιστικών, ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποια προσπάθεια να ξεφύγει από τη Δικαιοσύνη ή να διαφύγει στο εξωτερικό.

Επί περίπου 5 ώρες ο κ. Εμμανουήλ προσπαθούσε να πείσει τον ανακριτή περί της νόμιμης προέλευσης του τεράστιου ποσού. Στοιχεία εναντίον του έχουν συλλεχθεί από την εργασία που έκαναν Γερμανοί δικαστικοί οι οποίοι ερεύνησαν την υπόθεση χρηματισμού για την υπογραφή της σύμβασης της γερμανικής εταιρείας HDW με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και από καταθέσεις Ελλήνων εμπλεκομένων, όπως ο επιχειρηματίας Μιχ. Ματαντός.

Σήμερα αναμένεται να διαβεί την πόρτα του κ. Μαλλή ο πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γ. Μπέλτσιος, που είχε συλληφθεί την ίδια ημέρα με τον κ. Εμμανουήλ και θεωρείται άνθρωπος-κλειδί για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Εκτός από τον Μ. Ματαντό, και ο επιχειρηματίας Αλ. Αβατάγγελος (ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη για παραβίαση των περιοριστικών όρων) έχει υποδείξει τον Μπέλτσιο ως άτομο που διακίνησε μαύρο χρήμα που σχετίζεται με τα εξοπλιστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή