Ευ. Βενιζέλος: «κακή στιγμή» η απόδραση Ξηρού ανέφερε στον Τζον Κέρι

Ευ. Βενιζέλος: «κακή στιγμή» η απόδραση Ξηρού ανέφερε στον Τζον Κέρι

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα μετά την απόδραση του καταδικασμένου για τη δράση της 17 Νοέμβρη, Χριστόδουλου Ξηρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχολιάζοντας την απόδραση του Ξηρού, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε στον κ. Τζον Κέρι, ότι «ήταν μια λανθασμένη εφαρμογή ενός κακού νόμου, σε μια κακιά στιγμή».

Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα και την αλληλεγγύη τους προς τον Ελληνικό λαό για την ανόρθωση της οικονομίας του εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Κέρι τον συνεχάρη για την ελληνική Προεδρία στη ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «προσβλέπουμε σε συνεργασία» με σκοπό την έξοδο από την κρίση, καθώς και για μια σειρά θεμάτων, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε θέματα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Κατά την κοινή εμφάνισή τους πριν τη συνάντηση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο «για δύσκολες αποφάσεις που λάβατε» και «που δεν είναι εύκολες πολιτικά», όπως τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι «θα εργαστούμε βήμα με βήμα» για αυτά τα θέματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάνοντας αναφορά στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την «στενή συνεργασία» με τις ΗΠΑ και υπογραμμίζοντας τον «παράγοντα αταθερότητας» που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, όπως επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η κρίση» και ότι στον τομέα εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα είναι πάντα «παράγοντας σταθερότητας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την προσπάθεια «εθνικής ανοικοδόμησης».

Τέλος είπε ότι «μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» με τις ΗΠΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Μετά τις δηλώσεις ακολουθεί η συνάντηση των δύο υπουργών, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μελών της συνοδείας του κ. Βενιζέλου.

Πριν τη μετάβασή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου είχε «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, τον οποίο ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας. Επίσης, συζήτησαν την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής, τα «σημερινά δεδομένα» και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Κέρι, ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), όπου θα έχει γεύμα με σημαντικά στελέχη δεξαμενών σκέψης.

Δήλωση Βενιζέλου μετά την συνάντηση

«Με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε βάθος για όλα τα μεγάλα διεθνή, διμερή και ευρωπαϊκά θέματα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σημερινή συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Η πρόσκλησή μου στην Ουάσιγκτον», όπως είπε, «λίγες μέρες μετά την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, ήταν μία ωραία ευκαιρία να προβάλουμε το πρόσωπο μίας κανονικής Ελλάδας, όχι της Ελλάδας της κρίσης, αλλά της Ελλάδας που ως θεσμικά ισότιμο μέλος της Ε.Ε. την εκπροσωπεί συνολικά ως Προεδρία».

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «συζητήσαμε για τις προτεραιότητες της Προεδρίας, για θέματα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας, της προστασίας των συνόρων, ακόμα και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε σύμμαχοι και αυτό το αποδεικνύουμε σε όλα τα μεγάλα και δύσκολα θέματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «μιλήσαμε για την ευρύτερη περιοχή μας και τα δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και για θέματα της Νότιας γειτονίας. Μιλήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών, που τη στηρίζουμε εφόσον και αυτές εκπληρούν τις προϋποθέσεις. Μιλήσαμε για τη νέα κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά για το μεγάλο ανοιχτό θέμα της Κύπρου, που πρέπει να λυθεί βιώσιμα, δίκαια στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας και (με δεδομένο) ότι πάντα θα γίνει δεκτή μία λύση με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου από τις δύο κοινότητες, από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα εν προκειμένω».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «επίσης, συζητήσαμε για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή φυσικά, και προσφερόμαστε να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε, για όλα τα θέματα που αφορούν τη Γενεύη 2 για τη Συρία και θέλουμε πραγματικά να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, γιατί είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτή την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «μιλήσαμε φυσικά και για την οικονομία. Τον ενημέρωσα για το βασικό περιεχόμενο της συζήτησης που είχα με τον υπουργό Τζακ Λιου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά οικονομικά πράγματα και συζητήσαμε (και με την ιδιότητα) ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ως πρώην υπουργός Οικονομικών».

«Η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, η προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η απόφασή μας ότι δε χρειάζεται και δε μπορεί να ληφθεί πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, και κυρίως η ανάγκη να επιβεβαιωθεί κάτι που προκύπτει από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αυτό συνδέεται και με τη σταθερότητα ενός ελληνικού τραπεζικού συστήματος που γίνεται διεθνώς δεκτό ως ισχυρό μέσο στις μεγάλες ευρωπαϊκές 130 συστημικές τράπεζες», τόνισε ο κ. Βενιζέλος .

Συνοψίζοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «άρα, οι δύο πρωινές συναντήσεις μου με τον κ. Λιου και με τον κ. Κέρι εστίασαν στο ουσιώδες και είμαι πραγματικά ευτυχής γιατί η συζήτηση με τον κ. Κέρι έγινε στο τέλος όταν είχε προηγηθεί η συζήτηση για την οικονομία με τον κ. Λιου και για όλα τα θέματα με τους προέδρους των δύο Επιτροπών του Κογκρέσου, δηλαδή με τον γερουσιαστή τον κ. Μενέντεζ, που προεδρεύει της πανίσχυρης Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Ρόις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή