Κοσμοσυρροή για τα αγιορείτικα Τίμια Δώρα

Κοσμοσυρροή για τα αγιορείτικα Τίμια Δώρα

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θερμόμετρο στην Αγία Πετρούπολη έδειχνε -14 όταν το απόγευμα της Τρίτης το αεροσκάφος που μετέφερε το κιβώτιο με τα Τίμια Δώρα των Τριών Μάγων, που ταξίδεψαν από το Αγιον Ορος, όπου φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου από το 1470 μ.Χ., προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Pulkovo και για λόγους ασφαλείας στάθμευσε σε ξεχωριστό τερματικό.

Δεκάδες τοπικοί αξιωματούχοι, θρησκευτικοί και κρατικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι, ακόμα και οι ποδοσφαιριστές της Ζενίτ, με επικεφαλής τον Ιταλό προπονητή τους Λουτσιάνο Σπαλέτι, υποδέχθηκαν παρατεταγμένοι τα ιερά κειμήλια.

Αυτοί ήταν οι τυχεροί. Μερικά χιλιόμετρα μακριά, στη Μονή Νοβοντέβιντσι, όπου εκτέθηκαν κατόπιν σε δημόσιο προσκύνημα, Ρώσοι πιστοί, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, είχαν σχηματίσει από την προηγούμενη ημέρα (!) ουρές που έφταναν μερικά χιλιόμετρα όταν άνοιξαν οι πόρτες. «Αυτό που γίνεται εδώ είναι απίστευτο. Ηλικιωμένοι, γυναίκες, ακόμα και μικρά παιδιά στέκονται πολλές ώρες στην ουρά σε συνθήκες παγωνιάς για να προσκυνήσουν…», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την «Κ» ένας εκ των Αγιορειτών μοναχών που συνοδεύουν τα κειμήλια.

Στην ουρά 400.000

Νωρίτερα, η οργανωτική επιτροπή της Μόσχας, όπου είχαν εκτεθεί παραμονές Χριστουγέννων (με το παλαιό ημερολόγιο) στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος τα Τίμια Δώρα, είχε ανακοινώσει ότι μέσα στο χιόνι και το δριμύ ψύχος των ημερών είχαν στηθεί στις ουρές για προσκύνημα περισσότεροι από 400.000 Ρώσοι.

«Πιστεύετε ότι πολλοί εδώ στέκονται περιμένοντας κάποιο θαύμα;», ρώτησε μια ηλικιωμένη, δημοσιογράφος τηλεοπτικού καναλιού της Ρωσικής Εκκλησίας. «Ολοι. Ο κόσμος θέλει να πιστεύει σε κάτι. Αλλοτε πίστευαν στον Στάλιν, στον Λένιν. Σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο οι άνθρωποι σε κάτι πιστεύουν. Στην ψυχή μας ζει η χριστιανική πίστη».

Και η απάντηση της 18χρονης Αλιόνα στο ερώτημα γιατί βρίσκεται εκεί: «Θέλω να αγγίξω το άγιο κειμήλιο προκειμένου να αισθανθώ αυτήν την ευλογία. Μεγάλωσα από μικρή σε οικογένεια πιστών ανθρώπων, πηγαίνουμε στην εκκλησία και κοινωνούμε. Ακόμη και όταν απλά έρχεσαι στον ναό, νιώθεις σαν να σου έχει φύγει ένα βάρος από πάνω σου. Το ίδιο και εδώ. Πρόπερσι όταν είχαν φέρει την Αγία Ζώνη της Παναγίας, είχα πάει και πάλι, και όταν την προσκύνησα, πραγματικά ένιωσα αγαλλίαση. Μοίραζαν τότε κάποια μικρά συμβολικά αντίγραφα της Ζώνης που τα είχαν ευλογήσει με αυτή. Μέχρι σήμερα, όταν κάτι δεν μου πάει καλά ή πονάει το κεφάλι μου, το φιλώ και όλα γίνονται καλά».

Στη Ρωσία και η εικόνα του «Αξιον Εστί»;

Μετά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, τα Δώρα των Τριών Μάγων επρόκειτο να μεταφερθούν στο Κίεβο και το Μινσκ της Λευκορωσίας όπου προβλεπόταν ανάλογη κοσμοσυρροή, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές στη μοναστική κοινωνία αναφέρουν ότι συζητείται η μεταφορά στη Ρωσία για προσκύνημα, του σημαντικότερου κειμηλίου του Αγίου Ορους, δηλαδή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας του «Αξιον Εστί», προστάτιδας της Αθωνικής Πολιτείας.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, η παρουσία του «Αξιον Εστί» αναμένεται να επισκιάσει ακόμα και το πολυσυζητημένο ταξίδι της Αγίας Ζώνης, που με συνοδό τον υπόδικο τότε ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, το φθινόπωρο του 2011, είχε προσελκύσει ένα εκατομμύριο Ρώσους προσκυνητές.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι δύο μοναστηριών ενημέρωσαν την Ιερά Κοινότητα για το ενδιαφέρον επιχειρηματιών που φέρεται να μιλούσαν για λογαριασμό της ρωσικής πλευράς περί μεταφοράς της θαυματουργού εικόνας και μάλιστα οι Ρώσοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσφέρουν ως ανταμοιβή γενναία οικονομική ενίσχυση στις μονές του Αθω, που δοκιμάζονται σκληρά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το θέμα δεν τέθηκε καν επισήμως προς συζήτηση στο ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας, με την Κοινότητα να αναθέτει στην Ιερά Επιστασία τη διερεύνησή του, ώστε να εξακριβωθεί εάν πράγματι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη ρωσική εκκλησία και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Ακόμα και έτσι να έχουν τα πράγματα, η έξοδος του «Αξιον Εστί» από την Ελλάδα δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς θα χρειαστεί εκτός των αποφάσεων των οργάνων του Αγίου Ορους και της έγκρισης του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, η «ευλογία» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι σχέσεις του οποίου με τη Ρωσική Εκκλησία μόνο «αδελφικές» δεν θεωρούνται τελευταία, εξαιτίας της αμφισβήτησης από τη Μόσχα των Πρωτείων του Φαναρίου. Γεγονός είναι ότι η «αερογέφυρα» Καρυών – Μόσχας λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, με σημαντικά βυζαντινά κειμήλια να ταξιδεύουν στη Ρωσία και να γίνονται αντικείμενο λατρείας από εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς.

Μεταξύ αυτών το χέρι – λείψανο της Αγίας Μαγδαληνής που φυλάσσεται στη Μονή Σίμωνος Πέτρας, το οποίο προσκύνησε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου της Μονής Ξενοφώντος, τα Δώρα των Τριών Μάγων τώρα και βέβαια η Αγία Ζώνη του Βατοπεδίου, το ταξίδι της οποίας προκάλεσε πολλές συζητήσεις καθώς πραγματοποιήθηκε παραμονές ρωσικών εκλογών για την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία…

Οι ωφέλειες από τα «ιερά ταξίδια»

Ποιος και σε τι ωφελείται από τα «ιερά ταξίδια» των αγιορείτικων θησαυρών;

Οι Ρώσοι πιστοί πρωτίστως, που μη έχοντας την δυνατότητα να φτάσουν στον Αθω, καταθέτουν την ψυχή τους στα προερχόμενα από την «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» προσκυνήματα και μαζί τον όποιο οβολό τους.

Οι μονές του Αγίου Ορους, δευτερευόντως, που παίρνουν το οικονομικό «αντίδωρο». «Συνήθως αυτά που αφήνουν οι προσκυνητές πάνω στα κειμήλια πηγαίνουν για το μοναστήρι και τα άλλα, από το άναμμα των κεριών, στις εκκλησίες όπου εκτίθενται. Εκτός και αν γίνουν και άλλες συμφωνίες για επιπλέον “ευλογία” στη Μονή στην οποία ανήκουν τα εκθέματα», λέει στην «Κ» Αγιορείτης μοναχός. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, αυτή των «παράπλευρων ωφελειών». Οπως για παράδειγμα, στην περίπτωση της Αγίας Ζώνης, την οποία ο Πούτιν χρησιμοποίησε για να κερδίσει τη συμπάθεια, λίγο πριν από την κάλπη, μερικών εκατομμυρίων Ρώσων πιστών, και μαζί και την ψήφο τους, ή του ηγουμένου Εφραίμ, που επιστρέφοντας από το ταξίδι μαζί με το κειμήλιο έφερε και τη στήριξη της ρωσικής θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας στις τότε δικαστικές περιπέτειές του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή