Μίζες 70 εκατ. διακινούσε ο Ματαντός

Μίζες 70 εκατ. διακινούσε ο Ματαντός

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η μεγαλύτερη μίζα που έχει διακινηθεί –και έχει εντοπιστεί– στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ήρθε στο φως. Προηγήθηκαν συντονισμένες έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης και το άνοιγμα και άλλων λογαριασμών του επιχειρηματία Μιχ. Ματαντού, εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal. Οι ανακριτές, που φέρουν το βάρος των ερευνών για τις συμβάσεις των υποβρυχίων, εντόπισαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», περίπου 70 εκατ. ευρώ, που διακινήθηκαν μόνον από τους λογαριασμούς του.

Οι μίζες των εκατομμυρίων, που έχουν προκαλέσει ζάλη ακόμα και στους έμπειρους ανακριτές, εντοπίστηκαν πρόσφατα από την ικανοποίηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που είχαν αποστείλει οι Ελληνες ανακριτές. Με βάση τα νέα ευρήματα, το «μαύρο χρήμα» έφθασε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, πλησιάζοντας κατά πολύ την αρχική πρόβλεψη, όπως αυτή είχε διατυπωθεί στο εισαγγελικό πόρισμα για τα υποβρύχια, όπου αναφερόταν σε μίζα άνω των 80 εκατ. ευρώ. Ενόψει των νέων αποκαλυπτικών στοιχείων, η απολογία Ματαντού, που έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα, αναδεικνύεται σε γεγονός μείζονος σημασίας για την ανάκριση, που πλέον στοχεύει –και επιχειρεί– να φθάσει στα «μεγάλα ψάρια», εκείνους που πήραν τα πολλά λεφτά. Ο Ματαντός, εκπρόσωπος του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα και ιδιοκτήτης της εταιρείας ΜΙΕ που λειτουργούσε ως ενδιάμεση της HDW, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους ανακριτές κ. Γαβριήλ Μαλλή και Ιω. Σταυρόπουλο, καθώς είναι ο άνθρωπος που ξέρει, χωρίς αμφιβολία, πολλά. Αλλωστε καταθέτοντας ο ίδιος, ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης, είχε αποκαλύψει ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ότι έδωσε στον Ιω. Μπέλτσιο 1 εκατ. ευρώ και στον Σωτ. Εμμανουήλ, που ήδη απολογήθηκε και προφυλακίστηκε, 17 εκατ. ευρώ.

Μετ’ εμποδίων

Στο μεταξύ, η ανάκριση προχωρεί μετ’ εμποδίων. Η απολογία του Σωτ. Εμμανουήλ, που διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στα Ελληνικά Ναυπηγεία και υπέγραψε τη σύμβαση με τους Γερμανούς για τα υποβρύχια δεν προσέδωσε στους ανακριτές νέα δεδομένα. Ο Εμμανουήλ επέμεινε ότι τα 17 εκατ. ευρώ, «μίζα» κατά τον Ματαντό, ήταν νόμιμα και διακινήθηκαν από την εταιρεία συμφερόντων του, με την επωνυμία Ιnveco, ως προϊόν μεσολάβησής του για αγορά χάλυβα μέσω μιας ιταλικής εταιρείας. Συνολικά, μέσω των λογαριασμών του Εμμανουήλ διακινήθηκαν περί τα 23 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στάση κράτησε και ο Μπέλτσιος, απολογούμενος ενώπιον των ανακριτών. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου αρνήθηκε ότι πήρε μίζες από τον Ματαντό –ένα εκατομμύριο– και από τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο, 2,5 εκατ. ευρώ. Απαντώντας στις ερωτήσεις του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, δεν απάντησε σε όσα ο Αβατάγγελος είχε πει στις δικαστικές αρχές για αυτόν. Συνολικά από τις έρευνες των ανακριτών σε λογαριασμούς του Μπέλτσιου έχουν εμβαστεί κατά καιρούς –και έχουν εντοπιστεί– περί τα 8 εκατ. ευρώ με άγνωστους προς το παρόν αποδέκτες.

Για τον χορό των εκατομμυρίων ευρώ με τις μίζες οι βασικοί διακινητές –Ματαντός και Αβατάγγελος– δεν έχουν πει όλη την αλήθεια, ενώ ο Ευσταθίου, προς το παρόν, τηρεί σιγήν ιχθύος. Οι ανακριτές που πλέον έχουν στα χέρια τους κρίσιμους λογαριασμούς και ενώπιόν τους τους πρωταγωνιστές, ασκούν ασφυκτική πίεση για να μπορέσουν να σπάσουν το τείχος της σιωπής και να φθάσουν σε συλλήψεις των πολιτικών και των κρατικών αξιωματούχων που πήραν τη μερίδα του λέοντος από το «μαύρο» χρήμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κρίσιμη θεωρείται για την ανάκριση η απόφαση του Συμβουλίου των Εφετών, που κρίνει τις επόμενες ημέρες ποια θα είναι τύχη του Π. Ευσταθίου, εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας Atlas, που απολογήθηκε χωρίς να πει κάτι ουσιαστικό και τώρα βρίσκεται προ του κινδύνου να προφυλακισθεί. Η έφεση που ασκήθηκε κατά της απόφασης για την επιβολή περιοριστικών όρων εκδικάζεται μέσα στην εβδομάδα. Ο ίδιος ο Ευσταθίου βέβαια, μέσω του συνηγόρου του, υπόσχεται νέα στοιχεία και αποκαλύψεις για ένα λογαριασμό του με διακίνηση 18 εκατ. ευρώ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή