Στο δημόσιο ταμείο ξανά 22,5 εκατ. ευρώ

Στο δημόσιο ταμείο ξανά 22,5 εκατ. ευρώ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο και στον ειδικό λογαριασμό, που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος, άρχισαν να καταθέτουν υπόδικοι με βάση τον νόμο περί κρατικής διαφθοράς (4022 του 2011), επιστρέφοντας ποσά από μίζες και «μαύρο χρήμα». Επειτα από πρωτοβουλία και συντονισμένες προσπάθειες των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Ιω. Σταυρόπουλου, που χειρίζονται τη «βαριά» δικογραφία για τα εξοπλιστικά (υποβρύχια και TOR M1), συνολικά έχουν κατατεθεί υπέρ του Δημοσίου περί τα 22,5 εκατ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, ποσό 10,5 εκατ. ευρώ επέστρεψε, μέσω τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούσε στο εξωτερικό, ο άλλοτε (επί εποχής Ακη Τσοχατζόπουλου) αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντ. Κάντας, ο οποίος κατηγορείται ως αποδέκτης μίζας 16 εκατ. ευρώ σε διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Κάντας, μετά τον εντοπισμό της μίζαςμαμούθ που είχε –όπως ο ίδιος παραδέχθηκε– λάβει, πείστηκε από τον ανακριτή και δρομολόγησε διαδικασίες για την επίσπευση της επιστροφής των χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των ελληνικών δικαστικών αρχών, περί τα 4 εκατ. ευρώ από τις εντοπισμένες μίζες του Κάντα δεν έχουν ακόμα επιστρέψει.

Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες να έρθουν από πιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής και άλλα ποσά που έχουν εντοπιστεί. Ηδη την περασμένη εβδομάδα και έπειτα από διαδικασίες που κράτησαν καιρό, επιστράφηκε στο δημόσιο ταμείο ποσό ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκε σε ελβετική τράπεζα και σε λογαριασμό εξωχώριας εταιρείας, συμφερόντων του Ιω. Σμπώκου. Ως γνωστόν, ο τελευταίος εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης, καταδικασμένος μαζί με τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο. Τα 7,5 εκατ. του Σμπώκου αποκάλυψε στην ανάκριση ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Γ. Καμάρης, που έχει συνεργαστεί σε γενικές γραμμές με την ανάκριση, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη και άλλης off shore –φερόταν ως εκπρόσωπός της– η οποία ουσιαστικά και αυτή ανήκε στον Σμπώκο. Πρόκειται για την εταιρεία Clavis, μέσω της οποίας, συνολικά, έχει εντοπιστεί διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος ύψους 22,3 εκατ. ευρώ. Και οι δύο αυτοί λογαριασμοί, συμφερόντων Σμπώκου, εντοπίστηκαν από την ανάκριση μετά το τέλος της δίκης Τσοχατζόπουλου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Και άλλες περιπτώσεις

Επίσης, στο δημόσιο ταμείο χρήματα (…«μικροποσά» της τάξεως των 200.000) έχει επιστρέψει και απόστρατος στρατιωτικός που κατονομάστηκε από τον Παν. Ευσταθίου, εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας Atlas, ως αποδέκτης μίζας. Τέλος, περί τα 4,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί από γνωστό επιχειρηματία στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες να καταλήξουν και αυτά στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι χρήματα που ανήκαν στα «μαύρα» της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου και διακινήθηκαν, εν αγνοία του επιχειρηματία, όπως ο ίδιος κατέθεσε απολογούμενος.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ανακριτικές αρχές στα εξοπλιστικά, αλλά και σε άλλες υποθέσεις, κινούνται πλέον και με γνώμονα την επιστροφή του «μαύρου χρήματος» από τους εμπλεκόμενους στα δημόσια ταμεία. Ταυτόχρονα, έχουν δεσμευθεί σημαντικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως επίσης και μεγάλης αξίας ακίνητα, που ανήκουν στις περιουσίες των εμπλεκομένων.

Στα εξοπλιστικά είναι σημαντικές οι δεσμεύσεις περιουσίας του Βλάσση Καμπούρογλου –βασικός διακινητής μίζας εκατομμυρίων ευρώ για τα ρωσικά άρματα TOR M1– σε Αθήνα και Ιθάκη. Επίσης δεσμεύθηκε, με απόφαση του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, η περιουσία του Σωτ. Εμμανουήλ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία –κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα– με σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο τη βίλα του στην Κηφισιά. Δεκάδες, τέλος, είναι και τα δεσμευμένα ακίνητα από άλλους εμπλεκόμενους σε αυτές τις υποθέσεις. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου και μελών της οικογένειάς του, όπως επίσης και στενών του συνεργατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή