Εντονο παρασκήνιο για τα δισ. του ΤΧΣ

Εντονο παρασκήνιο για τα δισ. του ΤΧΣ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σειρά σεναρίων που δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να αξιοποιήσουν ολόκληρο το αποθεματικό του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει καταρτιστεί σε μια προσπάθεια της τρόικας να ακυρώσει το ελληνικό επιχείρημα ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος για τη διετία 2014-2015. Το γεγονός προκαλεί εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά, η οποία προσδοκούσε πολλά από αυτό το «μαξιλάρι».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται, υπάρχουν σενάρια από τα οποία προκύπτει η ανάγκη των τραπεζών για περισσότερα κεφάλαια από τα περίπου 9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα ταμεία του ΤΧΣ. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ως απάντηση της τρόικας στα σενάρια που είχαν «τρέξει» οι ελληνικές Αρχές με την BlackRock και είχαν απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), γιατί θεωρήθηκε ότι έχουν λάβει υπόψη τους πολύ «χαλαρούς» όρους. Κάτι που οδηγούσε σε λίγες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος.

Ενα κενό, που για το διάστημα 20142015 υπολογίζεται επισήμως στα 11 δισ. ευρώ. Ομως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το τελικό ποσό που θα προκύψει όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας μπορεί να είναι μεγαλύτερο και να κυμανθεί στα επίπεδα των 14 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της BlackRock διαμαρτυρήθηκε στην κ. Κριστίν Λαγκάρντ για την απόρριψη της αρχικής έκθεσης της εταιρείας, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ μολονότι καταβάλλεται προσπάθεια, συμβιβαστική λύση δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Ολα δείχνουν ότι ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος για το τραπεζικό σύστημα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το αποθεματικό του ΤΧΣ θα παραμείνει στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ποσό δεν είναι μικρό και εάν τελικά καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να το αξιοποιήσει για τις «τρύπες» του προγράμματος, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφύγει ένα νέο δάνειο και κατ’ επέκταση ένα νέο Μνημόνιο.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα και ιδίως η Γερμανία φοβούνται ότι μόλις δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να «αποτινάξει» τον όρο Μνημόνιο από πάνω της, το πολιτικό σύστημα θα χαλαρώσει και ο κίνδυνος επιστροφής στον παλαιό τρόπο λειτουργίας του θα είναι ορατός. Γι’ αυτό και επιμένει ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε κάποια μορφή επιτήρησης. Κάτι που εξασφαλίζεται με την παροχή νέου δανείου και την επιβολή νέου Μνημονίου.

Μέσα σε αυτό το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμα υπάρχει δρόμος μπροστά. Οπως παραδέχονται αρμόδιοι παράγοντες, η συζήτηση γύρω από τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό του ΤΧΣ δεν έχει τελειώσει και αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα. Αλλωστε, το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τις διαρθρωτικές αλλαγές, όταν θα ανοίξει η διαπραγμάτευση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή