Βενιζέλος – Κέρι για εξωτερικά και οικονομία

Βενιζέλος – Κέρι για εξωτερικά και οικονομία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας βρέθηκαν στο προσκήνιο των επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπ. Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, την Παρασκευή, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα αλλά και σε βάθος «για όλα τα μεγάλα διεθνή, διμερή και εθνικά θέματα».

Ο κ. Κέρι συνεχάρη την Ελλάδα για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. και για τη συνεχιζόμενη πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη. Οπως τόνισε, γνωρίζει ότι οι επιλογές είναι σκληρές και πολιτικά δύσκολες, αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση βελτιώνεται και ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι δύο χώρες «έχουν εξαιρετική συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή». Αν και δεν έγινε αναφορά δημοσίως, οι δύο άνδρες σύμφωνα με πληροφορίες μίλησαν και για την απόδραση Ξηρού. Στο ερώτημα Κέρι, η ελληνική πλευρά μίλησε για «ατυχή στιγμή, κακή εφαρμογή μιας νομοθεσίας που θέλει σίγουρα διόρθωση».

Ο κ. Βενιζέλος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον κατόπιν πρόσκλησης του κ. Κέρι και με αφορμή την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., ενώ τον προσκάλεσε να ανταποδώσει την επίσκεψη και προσφέρθηκε να φιλοξενήσει η Ελλάδα διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Παρουσιάζοντας στον Αμερικανό ομόλογό του τις προτεραιότητες της προεδρίας, είπε ότι αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα «να δείξει ότι είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, που προχωρεί πέρα από την κρίση». Τους δύο άνδρες απασχόλησαν και θέματα ευρωαμερικανικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας και προστασίας των συνόρων.

Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Ελλάδα είναι «παράγοντας σταθερότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας» στην περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι Αμερικανοί δεν πίεσαν καθόλου για επίλυση του Σκοπιανού. Για το Κυπριακό, τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα εγκριθεί με δημοψήφισμα, «στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και στη βάση της μιας νομικής προσωπικότητας, κυριαρχίας και ιθαγένειας». Οσο για την Τουρκία, συζητήθηκε η ρευστή πολιτική κατάσταση στη χώρα, με τον κ. Βενιζέλο να τονίζει ότι η Ελλάδα θέλει να αποφύγει μια «εξαγωγή της κρίσης».

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, νωρίτερα την Παρασκευή, η ατζέντα περιείχε πρακτικά θέματα όπως η βιωσιμότητα του χρέους, οι ισορροπίες εντός της τρόικας, ο ρόλος των ΗΠΑ, αλλά και η ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή