Μήνυμα από Σαμαρά προς υπουργούς

Μήνυμα από Σαμαρά προς υπουργούς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα συμπτώματα μεταρρυθμιστικής κόπωσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να ζητήσει από τους υπουργούς του εντατικοποίηση των προσπαθειών. Επηρεασμένο από το «προεκλογικό» κλίμα των ημερών, τη λογική του πολιτικού κόστους και τον φόβο ανοίγματος νέων μετώπων, με μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που περιορίζεται σε μόλις 153 βουλευτές, το κυβερνητικό σκάφος μοιάζει «κολλημένο» στην ψήφιση του ενιαίου φόρου ακινήτων και του νόμου για τους πλειστηριασμούς, πριν από ένα μήνα, διστάζοντας να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και για το «toolkit» του ΟΟΣΑ, η προώθηση του οποίου αποτέλεσε και προσωπική δέσμευση του κ. Σαμαρά, εκφράζονται δισταγμοί προκειμένου να μην προκληθούν νέες τριβές με φαρμακοποιούς, γαλακτοπαραγωγούς, αρτοποιούς κ.ο.κ. Οι κ. Κ. Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης διαφώνησαν ανοιχτά, κατά το μίνι υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου, σχετικά με τη διάθεση των «μη υποχρεωτικώς συνταγραφούμενων φαρμάκων» (ΜΥΣΥΦΑ) και από τα σούπερ μάρκετ, με τον υπουργό Υγείας να επικαλείται δημοσίως, χθες, και λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης εμμένει στη θέση του να προχωρήσει στη νομοθέτηση της διάθεσης ΜΥΣΥΦΑ και από τα σούπερ μάρκετ, θεωρώντας ότι η μείωση των τιμών περνάει μέσα από την απελευθέρωση αυτής και άλλων αγορών.

Ενόχληση

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από τη στάση του υπουργού Υγείας και σπεύδουν να προσθέσουν ότι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει λάβει από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν προταθεί από τον ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης βρίσκεται στο στόχαστρο συναδέλφων του από την κυβέρνηση τόσο για το ζήτημα της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, στο οποίο αντιδρά η ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης –και το ΠΑΣΟΚ– όσο και για την πώληση ψωμιού με το ζύγι, ενώ δυσφορία παρατηρείται και μεταξύ των βουλευτών, που δείχνουν απρόθυμοι να σηκώσουν το βάρος μιας νέας αντιπαράθεσης με επαγγελματικές ομάδες.

Εκτός από το βασικό επιχείρημα του υπ. Ανάπτυξης για το όφελος που θα έχουν οι καταναλωτές από την απελευθέρωση των αγορών, από το περιβάλλον του κ. Κ. Χατζηδάκη επισημαίνουν πως «το εν λόγω ζήτημα καλό είναι να “κλείσει” εγκαίρως, διότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα πολύ πιο δύσκολα μέτωπα».

Ως προς τα ΜΥΣΥΦΑ, από το υπ. Υγείας, το οποίο δεν επιθυμεί το άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου έπειτα από αυτό των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, σημειώνεται πως στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ φθηνά και δεν αναμένεται από την απελευθέρωση της αγοράς να πέσουν οι τιμές. Επιπλέον, εκφράζεται ο φόβος ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα πολλών φαρμακείων, σε μία ιδιαίτερα ακατάλληλη χρονική στιγμή όπου η ανεργία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το υπ. Υγείας δεν αποκλείει μία εναλλακτική εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ναι μεν θα επιτρέπεται η πώληση ΜΥΣΥΦΑ από σούπερ μάρκετ, αλλά από ειδικά σημεία και με παρουσία φαρμακοποιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή