Αντιδράσεις για το «πλαφόν» στη φαρμακευτική δαπάνη

Αντιδράσεις για το «πλαφόν» στη φαρμακευτική δαπάνη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διογκώνεται το κύμα των αντιδράσεων των γιατρών για το «πλαφόν» στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη που τους έχει θεσπίσει εδώ και λίγες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ. Οι εμπλεκόμενοι φορείς –ιατρικοί σύλλογοι και ενώσεις– ζητούν την απόσυρση του μέτρου, κάνοντας λόγο για παρενέργειες στην περίθαλψη των ασφαλισμένων. Ηδη έχουν καταγραφεί καταγγελίες ασφαλισμένων, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από τον γιατρό τους ότι δεν μπορεί να τους γράψει φάρμακα γιατί έχει συμπληρώσει το πλαφόν. Οργισμένη είναι η αντίδραση του κ. Αδ. Γεωργιάδη σε αυτήν την πρακτική των γιατρών και είναι ενδεικτικό ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, χθες, ο υπουργός ζήτησε από τους καταγγέλλοντες ασφαλισμένους να αναφέρουν τα ονόματα των γιατρών προκειμένου να τους βγάλει εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Κατά τον υπουργό Υγείας, η άρνηση συνταγογράφησης δεν δικαιολογείται, με δεδομένο ότι έχει δοθεί η δυνατότητα σε κάθε γιατρό να επικοινωνήσει με τον ΕΟΠΥΥ και να ζητήσει να υπερβεί το πλαφόν, εφόσον δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει αυτό. Οπως, άλλωστε, έχει ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected] που έχει συσταθεί ειδικά για τον λόγο αυτό. Η ηγεσία του υπουργείου υπολογίζει και στην έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων –πιθανότατα εντός της εβδομάδας– που μειώνει τις τιμές σε πολλά σκευάσματα. Με την ισχύ των νέων μειωμένων τιμών, δεν θα είναι δύσκολο για τους γιατρούς να κρατήσουν τη δαπάνη των φαρμάκων που συνταγογραφούν εντός πλαφόν. Υπενθυμίζεται ότι το μηναίο ανώτατο όριο προϋπολογισμού στη δαπάνη συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014 δεν πρέπει να ξεπερνάει το 80% του αντίστοιχου περυσινού προϋπολογισμού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωσή του καλεί τους γιατρούς-μέλη του «να συνεχίσουν απρόσκοπτα να θεραπεύουν τους ασθενείς τους και να μην εγκαταλείψουν την κλινική συνταγογραφία και την τύχη της υγείας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα χέρια άσχετων λογιστών». Ενημερώνει, επίσης, ότι όποιος γιατρός υπερκαλύψει το μηνιαίο πλαφόν του και πρέπει να συνταγογραφήσει περαιτέρω αγωγές ή έχει άλλες ενστάσεις μπορεί να το δηλώσει στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συστάθηκε και λειτουργεί στον ΕΟΠΥΥ γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αντίθετη η ΔΗΜΑΡ

Αντιδράσεις σημειώνονται και από τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Μετά τον τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ ζητεί την απόσυρση του πλαφόν, τονίζοντας ότι «συνιστά παραβίαση της άσκησης ιατρικής βάσει τεκμηρίωσης και επιπροσθέτως επιβραβεύει τη φαυλότητα». Και διευκρινίζει ότι με το μέτρο επιβραβεύονται οι γιατροί τους οποίους το ίδιο το υπουργείο Υγείας είχε ανακηρύξει πρωταθλητές στη συνταγογράφηση. «Με την εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα σε δημόσιους λειτουργούς, που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και τέλος οι πολίτες θα επιβαρυνθούν περισσότερο. Επιβάλλεται να αποσυρθεί», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, νέα παράταση ενός μηνός στη δυνατότητα των ασφαλισμένων να λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους με ευθύνη του γιατρού και χωρίς απόφαση των αρμόδιων επιτροπών δίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση της παράτασης ελήφθη καθώς οι επιτροπές συνεχίζουν να μη λειτουργούν, λόγω της απεργίας των γιατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή