Mε το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Mε το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση ένα διαφοροποιημένο πολιτικό τοπίο, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις –μυστικές και φανερές– που φθάνουν στα γραφεία τους, τα κομματικά επιτελεία εισέρχονται στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Η βασική κοινή συνισταμένη των τελευταίων μετρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η κατάληψη της πρώτης θέσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να κυμαίνεται από τη δεύτερη Ν.Δ. από 2 έως 4 μονάδες. Στον δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Μαΐου, βασική επιδίωξη της Ν.Δ. είναι να ανατρέψει τη δημοσκοπική εικόνα, του δε ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει περαιτέρω τη διαφορά.

Στη Συγγρού κάνουν λόγο για συγκυριακή αποτύπωση στις μετρήσεις μιας αρνητικής συγκυρίας για την κυβέρνηση, η οποία διαμορφώνεται από την αίσθηση οικονομικής αφαίμαξης που έχουν οι πολίτες, από την οικονομική δυσπραγία και την καθυστέρηση να περάσουν στην πραγματική οικονομία τα όποια θετικά δεδομένα αρχίζουν να διαμορφώνονται στο οικονομικό περιβάλλον, από την παρατεινόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το χρέος, αλλά και από αντικειμενικά αρνητικές εξελίξεις, όπως η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές να ανατραπεί αυτό το σκηνικό. Οι παράγοντες που επικαλούνται για να υποστηρίξουν την εκτίμησή τους είναι ότι θα αρχίσει να γίνεται αισθητή η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση με εξελίξεις όπως η επανέναρξη σε πλήρεις ρυθμούς των μεγάλων έργων και η έξοδος από το Μνημόνιο, ενώ θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, όπως η παρουσίαση 10ετούς αναπτυξιακού μοντέλου.

Υπάρχουν ορισμένοι, βεβαίως, που εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι όσον αφορά την επάρκεια του χρόνου να αποδώσουν οι όποιες κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι τον Μάιο. Αυτοί μιλούν για «παρένθεση» εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και παραπέμπουν στο παράδειγμα του Κώστα Σημίτη, ο οποίος έχασε το καλοκαίρι του 1999 τις ευρωεκλογές από τον Κώστα Καραμανλή, αλλά επικράτησε στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν το 2000.

H Κουμουνδούρου

Η «ανάγνωση» της Κουμουνδούρου είναι, βεβαίως, τελείως διαφορετική. Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η παγίωση της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται από σταδιακή αύξηση της διαφοράς με τη Ν.Δ., η οποία το επόμενο διάστημα θα διευρυνθεί περαιτέρω. Μιλούν, δε, με όρους εθνικών εκλογών, καθώς θεωρούν ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης εξαντλείται, με την πίεση που υφίσταται να αυξάνεται διαρκώς, τα περιθώρια ελιγμών και ανάληψης πρωτοβουλιών ολοένα και στενεύουν και, ακόμα κι αν φθάσει μέχρι τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμά τους θα είναι τέτοιο που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταρρεύσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η δυναμική που αποκτούν τους φέρνει πολύ κοντά ακόμη και στην κατάκτηση ποσοστού αυτοδυναμίας, ενώ επικαλούνται αναφορές από πλευράς του ευρύτερου χώρου της Ν.Δ. σε «διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές 3 – 4 μονάδων» ως επιβεβαιωτική των εκτιμήσεών τους ότι η επικράτησή τους έχει εδραιωθεί.

Εν τω μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στο αίτημά τους προς την κυβέρνηση να ερευνηθούν όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες προς επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης. Σχετική ερώτηση κατέθεσε χθες ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ο οποίος ζητεί ενημέρωση για δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ, που, σύμφωνα με δημοσίευμα, έλαβε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA και ερωτά εάν έχουν δοθεί παρόμοια δάνεια σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή