Προστασία Μεσογείου από χημικά όπλα Συρίας

Προστασία Μεσογείου από χημικά όπλα Συρίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή προς τον διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) για το θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο θα αποστείλουν ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και η Ιταλίδα ομόλογός του Εμα Μπονίνο. Αυτό συμφώνησαν χθες στο Μοντρέ, ενόψει της επικείμενης διαδικασίας καταστροφής του χημικού οπλοστάσιου της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου αλλά και της ανησυχίας που έχει προκαλέσει αυτή η προοπτική στις μεσογειακές χώρες.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Κάθριν Αστον, να ενεργήσει στο όνομα του Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία από πλευράς ΟΗΕ και OPCW, για την προστασία του μεσογειακού περιβάλλοντος. Πέραν αυτού, ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace Ελλάδας, Ν. Χαραλαμπίδη, ο οποίος του είπε ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, Oceanica και WWF, ενημερώθηκαν για το θέμα από τον γενικό διευθυντή του OPCW στη Χάγη. Κατά τον κ. Χαραλαμπίδη, ο διευθυντής του OPCW τους ενημέρωσε ότι δεν θα απορριφθεί τίποτε στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης των χημικών και ότι επελέγη η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω γατί δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί στην ξηρά.

Στόχος της επιχείρησης, να μεταφερθεί το προϊόν της υδρόλυσης και να ολοκληρωθεί η καταστροφή του στη Γερμανία. Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης «Γενεύη ΙΙ», ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε χθες με τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Dr. Nabil Al Araby, τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Hosyar Zebari.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή