«Πολλοί θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

«Πολλοί θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει ζητήσει να έρθει να ενημερωθεί και να του δείξουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Πολλοί θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα -κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει ζητήσει να έρθει να ενημερωθεί και να του δείξουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στις επικρίσεις για το ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, από το οποίο έχουν χαθεί μέχρι στιγμής δύο μετανάστες, ενώ σύμφωνα με τους διασωθέντες αγνοούνται δέκα.

Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι δεν ισχύουν καθόλου οι μαρτυρίες περί ρυμούλκησης του σκάφους από το λιμενικό προς τις τουρκικές ακτές, ενώ απέδωσε ως αιτία του ναυαγίου του αλιευτικού, στο οποίο επέβαιναν οι παράνομοι μετανάστες, την άγνοιά τους σχετικά με το θαλάσσιο στοιχείο, καθώς, όπως είπε, οι περισσότεροι ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τη θάλασσα.

«Σε μια θάλασσα με 6 μποφόρ και 25 ανθρώπους πάνω σε ένα μικρό αλιευτικό που δεν έχουν σχέση με τη θάλασσα, τα πράγματα πολλές φορές είναι δύσκολα», τόνισε και υπογράμμισε ότι το Λιμενικό δίνει καθημερινά στο Αιγαίο μια δύσκολη μάχη για τη διασφάλιση των θαλάσσιων συνόρων και τη διάσωση των ανθρωπίνων ζωών, ενώ ακολουθεί πάντα όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εθνικού δικαίου.

Σημειώνεται ότι οι 16 διασωθέντες μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, μεταφέρθηκαν το πρωί με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» στο λιμάνι του Πειραιά όπου τους υποδέχθηκαν στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Οι μετανάστες φιλοξενήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, αφήνοντάς τους ελεύθερους.

Το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες εντοπίστηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα από σκάφος του λιμενικού ακινητοποιημένο στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Σύμφωνα με τους λιμενικούς, την προσπάθειά τους να το ρυμουλκήσουν, δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι στην προσπάθειά του να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν με αποτέλεσμα το αλιευτικό να αναποδογυρίσει και να βυθιστεί.

Το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού κατάφερε να διασώσει 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους λαθρομετανάστες 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται. Η σορός ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ανήκουν στους αγνοούμενους εντοπίστηκαν από τις τουρκικές Αρχές στα τουρκικά παράλια.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση.

Ενδελεχή έρευνα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενδελεχή έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν ευθύνες οι άνδρες του Λιμενικού για τη βύθιση του σκάφους, ζητάει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι καταγγελίες των επιζησάντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι γεννούν τεράστια ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού και είναι επείγον να γίνει ενδελεχής έρευνα για το εάν άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους, που στοίχισε τις ζωές 12 προσφύγων, εκ των οποίων εννέα ήταν παιδιά.

Δυστυχώς, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων. Όσα είπε, αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.

Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή