Σκληρή διαπραγμάτευση με τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις

Σκληρή διαπραγμάτευση με τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σημείο αιχμής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όταν αυτές επαναρχίσουν, θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από επιστολή που απέστειλαν χθες οι δανειστές στον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη. Η τρόικα αναφέρεται σε πλήρη εφαρμογή των προτάσεων «με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις». Η επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε στην κατοχή της «Κ», επισημαίνει τα σημαντικά οφέλη για την οικονομία που θα είχε η εφαρμογή των προτάσεων, η οποία, όπως τονίζεται, «θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προθυμία και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με επιτυχία κρίσιμες για την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Καταλήγοντας, οι επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων σημειώνουν ότι «δεν μπορούμε να δούμε πώς η τρέχουσα αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μια πολύ πειστική εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ και θέλαμε να φέρουμε αυτό το θέμα στην προσοχή σας».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την καταγραφή των κανονισμών και των νόμων που ισχύουν σε τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας – επεξεργασία τροφίμων, λιανικό εμπόριο, υλικά οικοδομών και τουρισμό- ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε 329 συστάσεις για την απελευθέρωση του ανταγωνισμού στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η πλήρης κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων όλες τις Κυριακές, καθώς και στις περιόδους εκπτώσεων, η άρση του ορίου διάρκειας 5 ημερών για το φρέσκο γάλα, η απελευθέρωση του εμπορίου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και πολλές άλλες. Ο Οργανισμός υπολογίζει ότι εφόσον εφαρμοστούν στο σύνολό τους, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αποφέρουν όφελος άνω των 5 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της έχει διαμηνύσει εδώ και μήνες στην τρόικα, ότι προτίθεται να εφαρμόσει «μέρος μόνο» αυτών των εισηγήσεων, ενώ η απάντηση της τρόικας ήταν σταθερά «γιατί κάποιες και όχι όλες». Με αυτά τα δεδομένα το όλο θέμα θα αποτελέσει κύρια αιχμή των διαπραγματεύσεων.

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι με τα τελευταία δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την αντίσταση της εφαρμογής των συστάσεων της εργαλειοθήκης από τον ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό. Οπως γνωρίζετε και από τις συζητήσεις μας στην Αθήνα, έχουμε από την αρχή υποστηρίξει την πλήρη εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ. Πιστεύουμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, που αναπτύχθηκαν μέσα από προσεκτική εργασία ύστερα από στενή συνεργασία μεταξύ του ΟΟΣΑ, της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα υπουργεία, είναι κεντρικής σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους εργαζομένους. Συμμεριζόμαστε την άποψη του ΟΟΣΑ ότι οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς των οικοδομικών υλικών, επεξεργασίας τροφίμων, στο λιανικό εμπόριο και στον τουρισμό θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το όφελος για τους καταναλωτές θα είναι περίπου 5,2 δισ. ευρώ ετησίως. Δεδομένου ότι μόνο ένα μέρος των συστάσεων θα μπορούσε να εκτιμηθεί, τα συνολικά οφέλη για την ελληνική οικονομία είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερα. Συνεπώς, σας παροτρύνουμε να υιοθετήσετε τις συστάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις.

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, υπάρχει επίσης και ένα ευρύτερο ζήτημα για το επίπεδο φιλοδοξίας σας όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η πλήρης εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προθυμία και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει με επιτυχία κρίσιμες για την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Με δεδομένη τη σημασία αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης, δεν μπορούμε να δούμε πώς η τρέχουσα αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μια πολύ πειστική εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ και θέλαμε να φέρουμε αυτό το θέμα στην προσοχή σας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή