«Ανοιγμα» κυβέρνησης στους αγρότες

«Ανοιγμα» κυβέρνησης στους αγρότες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρασκηνιακό πολιτικό παιχνίδι στο όνομα των αγροτών και με το βλέμμα στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, στήθηκε χθες στη Βουλή με πρωταγωνιστές τους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων και επίκεντρο το μείζον ζήτημα των ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων της Αγροτικής Τράπεζας. Γαλάζιοι και πράσινοι διαγκωνίζονταν για το ποιος θα καρπωθεί μια ευνοϊκή προς τον αγροτικό κόσμο ρύθμιση, η οποία, πάντως, έως χθες το απόγευμα φαινόταν πως ήταν εν αγνοία του έχοντος τον πρώτο λόγο, επί τέτοιων ζητημάτων, οικονομικού επιτελείου.

Παρέμβαση Τσαυτάρη

Η σχετική συζήτηση πήρε φωτιά μόλις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης σε παρέμβασή του ανακοίνωσε πως είναι η κυβέρνηση που αναλαμβάνει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία: προανήγγειλε, συγκεκριμένα, κατάθεση κυβερνητικής τροπολογίας έως την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, που προσδιορίστηκε για το βράδυ της Δευτέρας, μέσω της οποίας θα δίδεται η δυνατότητα στους αγρότες που έχουν υποθηκεύσει τη γη τους, έναντι παλαιών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα, και τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, όχι μόνο να μη χάσουν την περιουσία τους, αλλά και με ορίζοντα έως και δέκα χρόνια να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, όπως σημείωσε λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Βορίδης, οι οφειλές αυτές θα έχουν εν τω μεταξύ «κουρευτεί». «Απομειώνουμε τους τόκους υπερημερίας» ούτως ώστε το τελικώς διαμορφωθέν χρέος έναντι της τράπεζας να μην ξεπερνάει το 120% του αρχικού κεφαλαίου, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αθ. Τσαυτάρης.

Νωρίτερα το πρωί, χθες, αναλόγου περιεχομένου τροπολογία είχαν καταθέσει εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «αιφνιδιάζοντας» τους συναδέλφους τους από τον χώρο της Ν.Δ. που είχαν μία ημέρα πριν καταθέσει απλώς σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η παρέμβαση Τσαυτάρη, που έμοιαζε με κίνηση αποδοχής εκ μέρους του της «πράσινης» τροπολογίας, προκάλεσε άμεση κινητοποίηση των «γαλάζιων» και έτσι, λίγη ώρα αργότερα κυκλοφόρησε στη Βουλή νέο κείμενο τροπολογίας, αυτή τη φορά με τις υπογραφές βουλευτών και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι ένα είδος προαναγγελίας της «επικαιροποιημένης» δικομματικής τροπολογίας υπήρξε από πλευράς Βορίδη: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε χαρακτηριστικά από του βήματος ότι είναι θετική εξέλιξη που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποδέχθηκε τη νομοθετική πρωτοβουλία των βουλευτών των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στην παρατήρηση βουλευτή ότι μόνο υπογραφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπήρχαν έως εκείνη την ώρα, ο κ. Βορίδης είπε ότι θα φανούν και οι υπογραφές των συναδέλφων του στη Ν.Δ.

Οπως ήταν φυσικό, αυτή η «κινητικότητα» προκάλεσε καυστικά σχόλια από τον χώρο της αντιπολίτευσης και ειδικότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, στέλεχος της οποίας έλεγε: «Και γιατί δεν μας έφεραν κι εμάς την τροπολογία να τη συνυπογράψουμε»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή