«Χαλάρωση» διαπιστώνουν οι Βρυξέλλες

«Χαλάρωση» διαπιστώνουν οι Βρυξέλλες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Δεν σκληρύναμε εμείς τη στάση μας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει μια χαλάρωση στη στάση της Αθήνας για την υποστήριξη της πλήρους εφαρμογής των συστάσεων του ΟΟΣΑ», δήλωναν πηγές της τρόικας στην «Κ», μετά τη χθεσινή δημοσίευση επιστολής της προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή που υπάρχει στην αξιολόγηση λόγω της άρνησης να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο μέγιστο τις συστάσεις του ΟΟΣΑ. Αυτή η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις φαίνεται και από την τοποθέτηση ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι ακόμα και τώρα παραμένει άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στη χώρα μας, καθιστώντας δύσκολο να υπάρξει κάποια συζήτηση εις βάθος για το θέμα της Ελλάδας στο Eurogroup της Δευτέρας.

Συγχρόνως, πηγές της τρόικας αναφέρουν στην «Κ» ότι, εάν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ δεν ληφθούν «γρήγορα και αξιόπιστα, και αν τα κατεστημένα συμφέροντα επιτύχουν το μπλοκάρισμα ή την αποδυνάμωση αυτών των βασικών μέτρων για την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, θα υπάρξει ένα τρομερό πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα για τη δέσμευσή της να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, καθώς περιπλέκει περαιτέρω αυτή τη διαπραγμάτευση. Οπότε ναι, υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες σχετικά με αυτό».

Την ίδια στιγμή, σημαντική είναι και η υπενθύμιση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης πως στους επόμενους 2-3 μήνες δεν υπάρχουν λήξεις ελληνικών ομολόγων, «οπότε δεν υπάρχει και πίεση από τις αγορές για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες». Η αναφορά αυτή ήταν για το ομόλογο της ΕΚΤ, που είναι και το πρώτο που λήγει το 2014, περί τα μέσα Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Ομως, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος, «δεν είναι η πρόθεση κανενός να επιμηκύνει τη διαπραγμάτευση μέχρι τότε. Υπάρχει η βούληση και από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν».

Στο αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από οποιαδήποτε πλευρά για το θέμα. Ετσι και αλλιώς, το τωρινό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο. Το αν θα υπάρξει ανάγκη για τρίτο θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, γιατί «τότε θα γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση και ποια είναι η προοπτική από τώρα έως τη λήξη του προγράμματος». Σημειώνεται ότι η λήξη του προγράμματος δανεισμού της χώρας μας από την Ευρωζώνη είναι το 2014, ενώ από το ΔΝΤ, το α΄ τρίμηνο του 2016.

Από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει την εργασία της» (do its homework) αναφερόμενος στις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, ενώ συμπλήρωσε ότι η τρόικα θα αρχίσει να συζητάει για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και για το πώς θα μπορεί να γίνει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Ως τώρα η εκτίμηση ήταν πως η συζήτηση για τη μείωση του χρέους θα ξεκινούσε με τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της Eurostat τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή