ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά στελέχη στις περιφέρειες

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά στελέχη στις περιφέρειες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποψηφιότητες προερχόμενες αποκλειστικά από το κόμμα και κατά προτίμηση στελέχη πρώτης γραμμής θα «κατεβάσει» ο ΣΥΡΙΖΑ ως υποψηφίους για τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αυτή ήταν η εισήγηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αναφορά σε κομματικές επιλογές για τις Περιφέρειες αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τους μεγάλους δήμους, όπου, παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς της Κουμουνδούρου να δοθεί και εκεί χρώμα κομματικό και σαφής πολιτικός χαρακτήρας στις υποψηφιότητες, η απροθυμία κομματικών στελεχών άλλαξε τα πλάνα και επέφερε καθυστερήσεις. Ετσι, για τον Δήμο Αθηναίων αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να επιλεγεί υποψήφιος προερχόμενος από τον χώρο της Τέχνης, ενώ για τη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος αναμένεται να προέρχεται από τον χώρο των πανεπιστημιακών.

Επαναδιαπραγμάτευση

Εν τω μεταξύ, ως πρακτική που έχει διχάσει την Ευρώπη περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τη λιτότητα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Ζήτησε, δε, τον άμεσο τερματισμό της, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής συμφωνίας «ώστε να καταστεί βιώσιμο και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη». Ο κ. Τσίπρας, αν και ανέφερε ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά το χρέος, πρόσθεσε ότι «θα ενεργήσουμε μονομερώς μόνον εφόσον αναγκαστούμε. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς μπορούμε να βρούμε μία λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές» και τάχθηκε υπέρ όχι μιας λύσης για την Ελλάδα, αλλά μιας αλλαγής πολιτικής που θα αφορά συνολικά την Ευρώπη.

Η αναφορά του κ. Τσίπρα σε μονομερείς ενέργειες πυροδότησε την αντίδραση της Ν.Δ., που κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να καταντήσει την Ελλάδα Αργεντινή. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε άμεση έξοδο από το ευρώ και θα βυθίσουν την κοινωνία σε εφιαλτικές καταστάσεις, χειρότερες από εκείνες της Αργεντινής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του αντιπάλου του στην κούρσα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών, κ. Μάρτιν Σουλτς. Επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σουλτς, ο οποίος ανέφερε ότι δεν φέρει η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, την ευθύνη για τις αποφάσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά πρόκειται για συνευθύνη των 28 αρχηγών κρατών, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε εάν ο κ. Σουλτς είναι ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών ή ο υποψήφιος της κ. Μέρκελ για την Ευρώπη. Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα, κάλεσε τους ψηφοφόρους του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD να δώσουν την ψήφο τους «στην ευρωπαϊκή Αριστερά, ώστε να δώσουν έτσι το μήνυμα της ελπίδας και της αλλαγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή