ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το Φαρμακονήσι

Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το Φαρμακονήσι

Έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για το μεταναστευτικό

Την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο την αναθεώρηση του "Δουβλίνο ΙΙ", με στόχο τη δίκαιη κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών -μελών στο μεταναστευτικό πρόβλημα, προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η επιστολή κοινοποιείται, επίσης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Με αφορμή τα συνεχόμενα τραγικά γεγονότα στη Λαμπετούζα της Ιταλίας και στο Φαρμακονήσι, ο κ. Τσίπρας επικαλείται το άρθρο 15 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και ζητεί από τον κ. Ρομπάι να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό, με αντικείμενο την αναθεώρηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 343/2003 (Δουβλίνο ΙΙ), σύμφωνα και με το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή «των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και στο οικονομικό επίπεδο» στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση των βόρειων χωρών της ΕΕ στο μεταναστευτκό και την πίεση που υφίστανται οι χώρες του νότου στο πρόβλημα αυτό.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «είναι ανάγκη, στο πλαίσιο αυτό, να υπάρξει άμεση επανεξέταση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος». Παράλληλα, χαρακτηρίζει αποτυχημένη τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλίες που υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στις χώρες προέλευσης, δεν είχαν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι τα προγράμματα που σχεδιάστηκαν για την υλοποίηση της Διακήρυξης της Βαρκελώνης στην πράξη εγκαταλείφθηκαν, χωρίς να έχουν επιτύχει κανέναν από τους στόχους τους. Σίγουρα, τονίζει, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της βοήθειας στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και τμήματος της Μέσης Ανατολής για να βελτιώσουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν την ανεργία. Στόχος, ο οποίος θα μείωνε τον αριθμό των πολιτών τους που καταφεύγουν στη μετανάστευση προς την ΕΕ, με κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο.

Επιπλέον, οι πόλεμοι που είναι μία ακόμη από τις κύριες αίτιες των μεταναστευτικών ροών, εντάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής και αύξησαν αυτές τις ροές, πολλαπλασιάζοντας τις ανθρώπινες τραγωδίες στη θάλασσα της Μεσογείου. Επικαλείται μάλιστα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από το 1998 ως το 2013, τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια τους να μεταναστεύσουν στην ΕΕ.

«Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ' όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Ούτε θα το καταφέρουμε, αυτό υιοθετώντας στο Νότο, κάτω από την πίεση των κυβερνήσεων χωρών του Βορρά της ΕΕ, όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες».

Υπό το πρίσμα αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη να σχεδιαστούν αμέσως αποτελεσματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα σημεία εισόδου και την υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας και ενός νέου νομικού πλαισίου, το όποιο θα ρυθμίζει αποτελεσματικά και δίκαια την πρόσβαση των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, και τις δικές τους επιθυμίες.

Ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζει «υποκριτικό και ανήθικο, να γίνονται μεγαλόστομες δηλώσεις από ηγέτες των επί μέρους θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κάθε φορά που έχουμε τραγικά συμβάντα, δηλώσεις, οι οποίες ξεχνιούνται αμέσως μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών συνεργείων από τους χώρους της τραγωδίας που επισκέπτονται αυτοί οι ηγέτες». Προσθέτει, επίσης, ότι «οι φιλόδοξες διακηρύξεις, όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες πράξεις και δεν μετασχηματίζονται σε πολιτικές, οι οποίες έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση, γίνονται τροχοπέδη στην προσπάθεια των χωρών του Νότου της ΕΕ να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα».

Τέλος, ζητεί από τον κ. Ρομπάι να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει επείγουσα διάθεση κονδυλίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, που επιδεινώνεται διαρκώς, στο πλαίσιο της ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Επίθεση στον υπουργό Ναυτιλίας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Βουλευτικές εκλογές μπορεί να γίνουν και τώρα, είπε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε πως το κόμμα θα διατάξει τα πιο γνωστά, δημοφιλή και άξια στελέχη του (βουλευτές, μέλη της Κ.Ε. και της Πολιτικής Γραμματείας) στην πρώτη γραμμή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαίου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι.

Ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για «δολοφονική απόπειρα» αναφερόμενος σε όσα έγιναν στο Φαρμακονήσι, στη διάρκεια της ομιλία του στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης. Δήλωσε ότι έμεινε «άναυδος» από τις διηγήσεις μεταναστών που επέζησαν και κατηγόρησε τον κ. Βαρβιτσιώτη ότι όχι μόνο «συγκάλυψε» τις ευθύνες, αλλά έδειξε και να «επιχαίρει» γι αυτό που έγινε, λέγοντας ότι πρέπει να ντρέπεται γι' αυτή την «απάνθρωπη» και «αντιανθρώπινη» συμπεριφορά.

Για την κυβέρνηση είπε ότι καθημερινά «αποσταθεροποιείται» και «απονομιμοποιείται» και γι αυτό «θα δράσει λυσσασμένα, θα ικετέψει τους Ευρωπαίους εταίρους για βοήθεια, θα επαναφέρει φοβικά συνθήματα της μετεμφυλιακής περιόδου, προκειμένου να παραμείνει όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία για να εξυπηρετήσει τραπεζικά, οικονομικά και άλλα πολιτικά συμφέροντα».

Τόνισε ότι τα «συστήματα επεξεργάζονται σενάρια, όπως η άμεση προσφυγή στις κάλπες, ο σχηματισμός κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου και οι βοήθειες σε νέα σχήματα, που είναι παλιά (κίνηση των "58") και αλλαγές ονομάτων, για να διαμορφώσουν ανασχετικούς παράγοντες και να ξαναστήσουν το ίδιο πλαίσιο, όμως το ποτάμι της ανατροπής δεν γυρίζει πίσω».

Περιγράφοντας την "επόμενη μέρα" της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «δεν θα είναι μια εναλλαγή της εναλλαγής. Δεν θα είναι μια διαδικασία στην οποία θα αλλάξουν τα υπουργεία και οι υπουργοί και με μια ωραία κοινοβουλευτική διαδικασία θα αλλάζουμε τους νόμους. Θα είναι μια ημέρα σύγκρουσης. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει αντίσταση απέναντι στις επιθέσεις της κ. Μέρκελ και σημερινών πολιτικών και να διαμορφώνονται συμμαχίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πρέπει να υπάρξει καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και εμφανής διαφορά υπέρ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί. «Το κόμμα διατάσσει όλες του τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή. Διατάσσει τα πιο γνωστά, δημοφιλή, άξια στελέχη του είτε είναι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, είτε της ΚΕ, είτε βουλευτές, και το συλλογικό είναι υπεράνω οποιασδήποτε ατομικής σκέψης» παρατήρησε.

Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας συκοφαντεί τη χώρα του

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πάει καλά, ως κόμμα, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα. Ο Συνασπισμός δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τα 6-7.000 μέλη και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 40.000. Οι οργανώσεις του ΣΥΝ ήταν 230 και του ΣΥΡΙΖΑ είναι 500. Ο συντονιστής της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης παρουσίασε τον απολογισμό δράσης και πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των μελών της νέας Ν. Ε. Η "Αριστερή Πλατφόρμα" του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε κείμενο συμβολής στον διάλογο, στο οποίο αναφέρεται ότι στην απερχόμενη Ν.Ε. υπήρξε «απαξίωση» και «παραγκωνισμός» στελεχών που έχουν διαφορετικές απόψεις και τις εκφράζουν, με την επισήμανση να μην παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα στη νέα Ν.Ε. Οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα ολοκληρωθούν αύριο και τη Δευτέρα θα γίνει η ψηφοφορία για τα μέλη της Ν.Ε., από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι «συκοφαντεί την πατρίδα του, αποσκοπώντας στην κατάργηση της FRONTEX και την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών, όπως προβλέπει και το πρόγραμμα των περιθωριακών κομμάτων που τον στηρίζουν» κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την επιστολή Α. Τσίπρα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπαί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει, στην ανακοίνωσή του, ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, που σέβεται πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προστατεύοντας παράλληλα τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: Αιδώς κ. Κεδίκογλου

Απαντώντας η Κουμουνδούρου αναφέρει: «Αιδώς κ. Κεδίκογλου. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Υπάρχουν και νεκροί».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: Αυτός που επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πάνω σε μία τραγωδία, κατηγορώντας την ίδια τη χώρα του, αυτός πρέπει να ντρέπεται.