«Κάτι τρέχει» με Στουρνάρα, Μαυραγάνη και Σταϊκούρα

«Κάτι τρέχει» με Στουρνάρα, Μαυραγάνη και Σταϊκούρα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ένας συνεργάτης του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι με εντολή του υπουργού κ. Στουρνάρα είχε αποσυρθεί το σχέδιο που προέβλεπε ότι θα υπολογίζονται μόνο οι μισές αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και πρατήρια για τη μείωση του φόρου. Την επόμενη μέρα, ένα ενημερωτικό σημείωμα που έφυγε από το γραφείο του κ. Στουρνάρα καθιστούσε σαφές ότι το σχέδιο όχι μόνο δεν είχε αποσυρθεί με υπουργική εντολή, αλλά εξακολουθούσε να είναι το επικρατέστερο.

Τα γραφεία των δύο απέχουν λιγότερο από 200 μέτρα μεταξύ τους. Ομως, η πραγματική απόσταση που χωρίζει υπουργό και υφυπουργό είναι μεγάλη. Και το περιστατικό με τις αποδείξεις είναι μία μόνο από τις πολλές ενδείξεις της προβληματικής σχέσης τους, όπως λένε οι παροικούντες το υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν μπόρεσαν ποτέ να συνεννοηθούν. Δεν βρίσκουν σημείο επαφής, τόσο απλό είναι», λέει υπηρεσιακός παράγοντας που συνεργάζεται συχνά και με τους δύο.

Ο κ. Μαυραγάνης είχε προαναγγείλει κάποτε την κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων. Λίγο καιρό αργότερα, ο κ. Στουρνάρας το διέψευσε. Ο κ. Μαυραγάνης είχε αναλάβει να σχεδιάσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων σε συνεργασία με τη διακομματική επιτροπή της τρικομματικής τότε κυβέρνησης. Υστερα από πολλούς μήνες άγονων συζητήσεων και καθώς η τρόικα πίεζε, ο κ. Στουρνάρας ανέθεσε στον κ. Νίκο Καραβίτη να σχεδιάσει τον φόρο. Παρά τη δριμεία κριτική που δέχθηκε τότε ο κ. Καραβίτης για προβληματικά σημεία του νόμου, ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι «χωρίς τον Νίκο, ούτε σήμερα δεν θα είχαμε τον φόρο που ήταν προϋπόθεση για να κλείσει τότε η διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Μικρότερης έντασης αντιπαραθέσεις εκδηλώνονται κατά καιρούς και στις σχέσεις των κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα. Για παράδειγμα, ο υπουργός ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του αναπληρωτή του στους Financial Times για το κόστος της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους. Συνεργάτες του διέψευδαν άλλες διαρροές στο Reuters -που πιθανόν χρέωσε στον κ. Σταϊκούρα- ότι το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Παλαιότερα, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός αντιπαρατέθηκαν δημοσίως για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, με τον πρώτο να το θεωρεί επιτυχημένο μέτρο και τον δεύτερο αποτυχημένο. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριζε ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση και ο κ. Σταϊκούρας το αντίθετο. Παρ’ όλα αυτά, συχνά με τη «δημιουργική» παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, κατορθώνουν τελικά να συγκλίνουν στις διατυπώσεις, διατηρώντας τις θέσεις τους.

Κι αν οι συνέπειες από τις διαφωνίες Στουρνάρα – Σταϊκούρα εντοπίζονται στις πρόσκαιρες αρνητικές εντυπώσεις, οι επιπτώσεις από την προβληματική συνεργασία του υπουργού με τον υφυπουργό Μαυραγάνη είναι ένα ασύλληπτο αλαλούμ στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολλών φορολογικών διατάξεων. Για παράδειγμα, στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών επήλθαν δεκάδες τροποποιήσεις και προσθήκες, λίγους μήνες μετά την ψήφισή τους, καθώς εντοπίστηκαν πολλά κενά, παραβλέψεις, αστοχίες. Για να εφαρμοστούν όλα τα τελευταία φορολογικά νομοθετήματα απαιτούνται και εκκρεμούν 150 υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν «παγώσει» εξαιτίας της αδυναμίας εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.

Τα δρακόντεια πρόστιμα, ακόμη και για καθυστέρηση μιας ημέρας στην υποβολή των δηλώσεων παρακρατουμένων φόρων, έχουν φέρει στα πρόθυρα του εγκεφαλικού επιχειρηματίες και φοροτεχνικούς. Βεβαίως, ο κ. Μαυραγάνης, άνθρωπος διακριτικός και χαμηλών τόνων, έχει χρεωθεί ελάχιστα απ’ όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι είναι αρμόδιος για τα φορολογικά. Τον «βοηθούν» ακουσίως σε αυτό, με την υπερέκθεσή τους στα μέσα ενημέρωσης και ο κ. Στουρνάρας και ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή