Οι υποψηφιότητες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και τα «όχι»

Οι υποψηφιότητες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και τα «όχι»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαδικασίες συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου με το οποίο θα κατέλθει στις ευρωεκλογές ενεργοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον σχεδιασμό να προβλέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου την ολοκλήρωσή τους. Το ευρωψηφοδέλτιο θα προκύψει από τη σύνθεση μελών του κόμματος και προσωπικοτήτων εκτός αυτού, που θα επιλεγούν με βάση τα μηνύματα που επιθυμεί να στείλει προς τους ψηφοφόρους η ηγεσία. Ετσι, ουσιαστικά θα ενεργοποιηθούν δύο παράλληλες διαδικασίες. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθέτησε τη σχετική «παράδοση» του Συνασπισμού, τα μέλη του κόμματος που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να εξασφαλίσουν καταρχήν την υποστήριξη 10 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ή 50 κομματικών μελών.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα εξασφαλίσουν αυτή την υποστήριξη τίθενται στην κρίση της κομματικής βάσης. Πρόκειται, δηλαδή, να στηθούν κάλπες σε όλες τις κομματικές οργανώσεις και, με βάση τα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας, ορίζεται η σειρά κατάταξης των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. Σε μια δεύτερη, παράλληλη διαδικασία, η ηγεσία του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζουν για εξωκομματικά ονόματα που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς και τη σειρά στην οποία αυτά τα ονόματα θα τοποθετηθούν.

Η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Κουμουνδούρου, δεδομένης της σημαντικής ανόδου των ποσοστών του κόμματος, που συνεπάγεται παράλληλη αύξηση των εκλόγιμων θέσεων του ευρωψηφοδελτίου και αύξηση του ενδιαφέροντος από άτομα εντός και εκτός κόμματος να συμπεριληφθούν σε αυτό. Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την επιθυμία τους να επιβεβαιωθεί και στις κάλπες η πρώτη θέση που δίνουν στο κόμμα οι δημοσκοπήσεις, αλλά και να επιτύχουν ένα ποσοστό τέτοιο, που θα έδινε «αέρα» αυτοδυναμίας σε περίπτωση εθνικών εκλογών. Ετσι, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στραφεί, πέραν των κομματικών στελεχών, σε εξωκομματικά πρόσωπα που έχουν δημοσίως διατυπώσει θέσεις που προσεγγίζουν τις απόψεις του κόμματος για δυνατότητα μιας διαφορετικής πολιτικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη και έχουν θετικό πρόσημο στην κοινωνία.

Ενα άλλο στοιχείο που θα βαρύνει στην τελική διαμόρφωση του ψηφοδελτίου είναι η διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών. Το τελευταίο διάστημα οι τόνοι διαφοροποίησης από την εσωκομματική αντιπολίτευση έχουν χαμηλώσει αισθητά. Αυτό αποδίδεται εν πολλοίς στην προοπτική κατάκτησης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «λειτουργεί ως αποτελεσματική συγκολλητική ουσία». Επιπλέον, κανένας δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί ότι, τη στιγμή που το κόμμα δείχνει να παγιώνεται στην πρώτη θέση, με αυτά που λέει ή πράττει θέτει εμπόδια σε αυτή την πορεία. Ωστόσο, η προοπτική της εξουσίας έχει νόημα όταν υπάρχει και κατανομή της και αναμένεται η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου να γίνει με τρόπο τέτοιο, ώστε να αντιπροσωπεύεται ο συσχετισμός δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος, προκειμένου να μην υπάρξουν γκρίνιες και να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο ενός νέου μετώπου δυσαρέσκειας.

Πριν από την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς αναμένεται να κλείσουν τα ψηφοδέλτια για τους δήμους και τις περιφέρειες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο. Η δυστοκία που προέκυψε και μετέθεσε κατά ένα δεκαπενθήμερο την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οφείλεται στην απροθυμία κομματικών στελεχών να αποδεχθούν το χρίσμα της υποψηφιότητας για μεγάλους δήμους και περιφέρειες, καθώς θεωρούν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εθνικές εκλογές και προτιμούν να παραμείνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την προσπάθεια να κατεβάσει ως υποψήφιο στον δήμο Αθηναίων ένα στέλεχος «πρώτης γραμμής», παρά την άρνηση που εισέπραξε από τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη και τη δημόσια τοποθέτηση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι δεν ενδιαφέρεται. Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιλογής προσώπου προερχόμενου από τον χώρο της τέχνης.

Στο άλλο προεκλογικό μέτωπο, αυτό της υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί μέσα στην προσεχή εβδομάδα τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή