Και ξαφνικά σύννεφα στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τους «58»

Και ξαφνικά σύννεφα στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τους «58»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης τα τηλέφωνα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη χτυπούσαν λίγο περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Η αποστροφή του κ. Ι. Βούλγαρη των «58» περί «νέου κόμματος με νέα σύμβολα» ενόψει της Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων σε επίπεδο χαμηλών, μεσαίων αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος. Η αποστροφή του κ. Βούλγαρη προκάλεσε ένα ακόμη τηλεφώνημα, από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ζήτησε εξοργισμένος από τους επιτελείς του τον άμεσο διαχωρισμό της θέσης της Χαρ. Τρικούπη από όσα εξήγγειλε ο εκ των πρωτεργατών της κίνησης των «58». Καταλήγοντας, την περασμένη Πέμπτη είπε: «το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται, δεν διαλύεται», προκειμένου η θέση της Χαρ. Τρικούπη να φθάσει ακόμη και στον πιο καχύποπτο ψηφοφόρο του κόμματος.

Οι σχέσεις των «58» με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κλονίσθηκαν, ωστόσο στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι, παρά τα προβλήματα, ο διάλογος για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς οφείλει να συνεχισθεί. Το αμέσως επόμενο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί στον ευρύτερο χώρο που βρίσκεται σε διαδικασία ενδοσκόπησης, είναι εκείνο της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου. Σχεδόν όλοι, άσχετα από το πόσο πραγματικά το επιθυμούν (στους «58» λ.χ. θα ήθελαν να αποφύγουν μια τέτοια διαδικασία), έχουν συμφωνήσει στο ότι η συμπλήρωση των θέσεων πρέπει να γίνει μέσω κάλπης.

Δύο είναι οι βασικές ιδέες για τη διαδικασία. Η πρώτη προβλέπει την προεπιλογή του πρώτου του ευρωψηφοδελτίου και το στήσιμο κάλπης για τις υπόλοιπες θέσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ακούγονται ονόματα έμπειρων προσώπων, όπως εκείνο του κ. Τ. Γιαννίτση ή, σύμφωνα με κάποιες άλλες εισηγήσεις, του κ. Στ. Μπένου. Ωστόσο, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της προτίμησης του κ. Βενιζέλου, αλλά και αρκετών ακόμη στελεχών εντός του ΠΑΣΟΚ και, ευρύτερα, των «58» για ανάδειξη ενός «τριαντάρη» στην κορυφή του ευρωψηφοδελτίου. Η δεύτερη ιδέα προβλέπει κάλπη για όλο το ευρωψηφοδέλτιο, ως διαδικασία που τελικώς θα νομιμοποιήσει και τη γενικότερη προσπάθεια ενοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Εφόσον λυθούν οι παρεξηγήσεις για τη φύση της συνεργασίας με τους «58» και με διακριτή την ταυτότητα, το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να βρεθεί και ένα συντονιστικό όργανο. Ηδη διεξάγονται συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συντονισθεί η δράση ΠΑΣΟΚ, «58» και όσων κινήσεων προσέλθουν. Οι αποφάσεις θα προχωρήσουν όσο πλησιάζει η Συνδιάσκεψη του Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ενόχληση για μια σειρά γεγονότων, όπως, λ.χ., ο ευγενικός αποκλεισμός της κ. Συλβάνας Ράπτη από τη συνάντηση εκπροσώπων των «58» με τον κ. Χάνες Σβόμποντα την περασμένη Τετάρτη. Θεωρούνται, ωστόσο, γεγονότα τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν.

Εκ των διεργασιών του χώρου ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και αυτές που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Αύριο, σε μια εκδήλωση των «58» στην Κηφισιά οι κ. Γρ. Ψαριανός και Α. Παπαδόπουλος θα παραστούν ως δύο εκ των βασικών ομιλητών και, ουσιαστικά, θα επισημοποιήσουν την απόφασή τους να στηρίξουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενάντια στην απόφαση του κ. Φ. Κουβέλη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, όπως είναι γνωστό, ο τέως γραμματέας του κόμματος κ. Σπ. Λυκούδης. Παραμένει στοίχημα η στάση την οποία τελικώς θα τηρήσει συνολικά η ΔΗΜΑΡ, με την οποία ο κ. Βενιζέλος άνοιξε μέτωπο τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Χάνες Σβόμποντα περί συμμετοχής του κόμματος της Αγ. Κωνσταντίνου στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ασχετα από την ουσία του ζητήματος, απλώς αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κομμάτων. Πέραν τούτου, στον ευρύτερο χώρο φαίνεται ότι υπάρχει και η προσπάθεια προσέλκυσης και άλλων προσώπων, όπως, για παράδειγμα, του κ. Π. Τατσόπουλου, ο οποίος το προηγούμενο Σάββατο προσήλθε σε εκδήλωση στο Γκάζι (Προοδευτικό Φόρουμ έξι κινήσεων) με τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο των «58».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή