Πολύδωρας – Ζώης για τη Δεξιά «Ελιά» – Εντονες πολιτικές ζυμώσεις στον δεξιό χώρο

Πολύδωρας – Ζώης για τη Δεξιά «Ελιά» – Εντονες πολιτικές ζυμώσεις στον δεξιό χώρο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις στον χώρο που άλλοτε κάλυπτε η Νέα Δημοκρατία, καθώς εκτός των τειχών του κόμματος έχει πλέον συγκεντρωθεί μία κρίσιμη μάζα πολιτικών στελεχών. Μάλιστα, οι ζυμώσεις αυτές –με τακτικές συναντήσεις στελεχών, αντιπαραθέσεις για την ηγεσία, αντιδικίες για το προφίλ κ.ά.– δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο της παραδοσιακής ή της θεσμικά αντιμνημονιακής Δεξιάς. Αφορούν και στελέχη του μεσαίου χώρου, που εμφανώς «δυσανασχετούν» από τη γραμμή και τη δημόσια ρητορική του κόμματος.

Ωστόσο, σαφώς πιο ώριμες είναι οι εξελίξεις στο πιο δεξιό τμήμα, το οποίο άλλωστε ήδη «γέννησε» τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Π. Καμμένου. Οι διαβουλεύσεις του διαγραφέντος από τη Ν.Δ. κ. Βύρωνα Πολύδωρα με τον επικεφαλής του κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» κ. Χρήστο Ζώη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες φέρονται να έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν στη συγκρότηση ενός σχήματος που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές και θα επιδιώξει να εκφράσει ψηφοφόρους που απομακρύνονται από τη Ν.Δ., δεν θέλουν να πάνε στη Χρυσή Αυγή και μοιάζουν απογοητευμένοι από τις επιλογές του κ. Π. Καμμένου.

Οι δύο άνδρες προτίθενται να συγκροτήσουν έναν «ΣΥΡΙΖΑ» ή μία «Ελιά» της Δεξιάς υπό τη σκέπη του οποίου θα ενώσουν δυνάμεις, υπάρχοντα σχήματα, προσωπικότητες και κοινωνικές οργανώσεις. Η επιλογή αυτή κρίθηκε ότι καλύπτει και τους δύο, καθώς όπως είχε πει δημοσίως ο κ. Πολύδωρας δεν επιθυμούσε να ενταχθεί σε ένα από τα υπάρχοντα σχήματα, ο δε κ. Ζώης δεν ήθελε να διαλυθεί το κόμμα που συγκροτήθηκε μόλις πριν από ένα έτος. Ερώτημα αποτελεί ποιος θα ηγηθεί του νέου σχήματος, χωρίς να αποκλείεται να επιλεγεί ένα νέο πρόσωπο ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου, με τα «δυνατά χαρτιά» να είναι μεν υποψήφιοι αλλά στις μη εκλόγιμες θέσεις.

Καθώς οι ευρωεκλογές, όπως σημείωνε έμπειρο πολιτικό στέλεχος, είναι η πλέον εύκολη και φθηνή εκλογική διαδικασία για να δοκιμάσει την τύχη του ένα νέο σχήμα, αφού δεν απαιτούν παρά λίγους υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο και προβολή από τα ΜΜΕ, Πολύδωρας και Ζώης εκτιμούν ότι το νέο σχήμα θα μπορέσει να απευθυνθεί σε παραδοσιακούς νεοδημοκράτες και να προσελκύσει στελέχη από αρκετούς χώρους, μη αποκλειόμενων βουλευτών των Ανεξ. Ελλήνων. Αλλωστε, ο κ. Ζώης διατηρεί στενές επαφές με αρκετά από τα στελέχη των ΑΝΕΛ, ενώ αίσθηση προκάλεσε, προ ημερών, η αναφορά του «σε εγκλωβισμένα στελέχη» που βρίσκονται στο κόμμα Καμμένου. Στόχος είναι μία επίδοση που θα εξασφαλίσει την ανάδειξη ευρωβουλευτή και θα αποτελέσει πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές, στις οποίες και θέλουν να διαδραματίσουν τον ρόλο του θεσμικού παράγοντα της δεξιάς, μακριά από τον νεοναζισμό της Χ.Α. και τον συχνά συνωμοσιολογικό λόγο των ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι διαγκωνισμοί στον χώρο της παραδοσιακής δεξιάς είναι πολλοί. Ο κ. Νικ. Νικολόπουλος, με τη δύναμη και του τηλεοπτικού γυαλιού στο οποίο κάνει νέα… καριέρα, ανακοινώνει αύριο την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, με ψηφοδέλτιο υπό τον τίτλο «Οχι», δεν αποκλείει να κατέλθει και στις ευρωεκλογές επιδιώκοντας και αυτός τον ίδιο ακριβώς στόχο με τους κ. Πολύδωρα και Ζώη: να εξασφαλίσει ένα ποσοστό που θα τον καταστήσει «παίκτη» την επόμενη ημέρα. Παρά τη συμπόρευσή τους, επί μεγάλο διάστημα την υποψηφιότητα Νικολόπουλου δεν θα στηρίξει ο Π. Καμμένος, καθώς εκ νέου υποψήφιος επιθυμεί να είναι ο κ. Γιάννης Δημαράς με το Αρμα Πολιτών.

Πολιτικοί παρατηρητές και εκλογολόγοι εκτιμούν ότι στον χώρο της Δεξιάς, και παρά την ισχύ της Χ.Α., υπάρχουν σημαντικά περιθώρια. Αρκεί, βέβαια, όσοι το επιχειρήσουν να μην την… πατήσουν όπως οι «φιλελεύθεροι» τον Μάιο του 2010, όταν Δράση, ΔΗ.ΣΥ. και ΔΗ.ΞΑΝ. απέτυχαν να συνεργαστούν, έφτασαν κοντά – κοντά στο εκλογικό νήμα, αλλά… δεν εξέλεξαν βουλευτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή