Εντοπίστηκε νέα εταιρεία – «πλυντήριο»

Εντοπίστηκε νέα εταιρεία – «πλυντήριο»

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστες μίζες, που διακινήθηκαν και μετά την αποχώρηση του Ακη Τσοχατζόπουλου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μέσω εταιρειών που η ανάκριση τις θεωρεί «πλυντήρια» «μαύρου» χρήματος, προκύπτουν από το άνοιγμα λογαριασμών, που έχουν αποστείλει στους ανακριτές διαφθοράς οι δικαστικές αρχές της Κύπρου. Τα ύποπτα εμβάσματα, που ερευνώνται από τους ανακριτές κ. Γαβρ. Μαλλή και Ιω. Σταυρόπουλο, έχουν εντοπιστεί σε μία άγνωστη, έως πρότινος, στην ανάκριση εταιρεία με την επωνυμία ZELAN LIMITED, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2003.

Πρόκειται για ευρήματα που δίδουν νέα ώθηση στις έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία επιχειρεί να φθάσει σε όλους τους αποδέκτες παράνομων πληρωμών, εκτός από την ομάδα Τσοχατζόπουλου. Τα ύποπτα εμβάσματα τα οποία ήρθαν στο φως, μετά την ικανοποίηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν οι ανακριτές στην Κύπρο, είναι τρία.

Ολα το 2003

Συγκεκριμένα από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal εμβάζονται σε λογαριασμό της ZELAN LIMITED, 1.681.131 εκατ. ευρώ, την 9η Ιουνίου του 2003. Δύο μήνες αργότερα, στις 13 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, 1.500.177 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2003 άλλο ποσό ύψους 2.158.498 ευρώ. Οι ανακριτές συνδέουν τα ύποπτα εμβάσματα με τις παράνομες πληρωμές των υποβρυχίων και για τον λόγο αυτό επέμειναν να λάβουν απαντήσεις για το θέμα αυτό και από τον Μιχάλη Ματαντό, που απολογήθηκε προχθές, προσφέροντας πολύτιμες επιβεβαιώσεις στα άπειρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές για τον πακτωλό με τις μίζες στα υποβρύχια.

Ο Ματαντός, ωστόσο, δήλωσε στην απολογία του άγνοια για την εν λόγω εταιρεία αλλά και για τις συγκεκριμένες καταβολές. Αποκαλυπτικά, όμως, είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από το άνοιγμα του λογαριασμού του Ματαντού, που θεωρείται από τις δικαστικές αρχές ως «λογαριασμός τροφοδότης», στη UBS της Λουκέρνης, με αριθμό 446.719.63Χ. Από αυτόν διακινήθηκαν, όπως αναφέρεται επί λέξει στο κατηγορητήριο σε βάρος του, περί τα 84.001.861 εκατ. ευρώ!

Στον λογαριασμό αυτό, που ανήκε στην εταιρεία συμφερόντων Ματαντού, ΜΙΕ (Marine and Industrial Enterprises S.A.), εμβάστηκαν εκατομμύρια από τη γερμανική Ferrostaal «για να διατεθούν», όπως τονίζουν οι ανακριτές απευθύνοντας κατηγορητήριο στον Ματαντό, «για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων». Οι καταβολές στον λογαριασμό Ματαντού καταλήγουν στο μεγαλύτερο μέρος τους στις τσέπες του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτ. Εμμανουήλ, που πρόσφατα προφυλακίσθηκε.

Σημαντικά ποσά από εκείνα που διακινήθηκαν από τον λογαριασμό Ματαντού, όπως έχει προκύψει από τις δικαστικές έρευνες, κατέληξαν και σε δεκάδες άλλα πρόσωπα που κατονομάζονται ένα προς ένα στο κατηγορητήριο. Μεταξύ αυτών και ο Ιω. Μπέλτσιος, στενός συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου, που φέρεται να πήρε περί τα 8 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος ωστόσο εμφανίζονται –πάντα από τα ανοίγματα των λογαριασμών– να έχουν εισπράξει (περί τα 63 εκατ. ευρώ) ο Τσοχατζόπουλος και οι περί αυτόν και ο Σωτ. Εμμανουήλ.

Πόσα πήρε

Η συμπερασματική αποτίμηση του ίδιου του Μιχ. Ματαντού, στο τέλος της απολογίας του, για τις παράνομες πληρωμές και τις μίζες των εκατ. ευρώ δίνει το εύρος των δωροδοκιών και πόσο μεγάλο ήταν το «πάρτι» που στήθηκε στην υπόθεση των υποβρυχίων. «Τελικά», αναφέρει, «μου καταβλήθηκε περίπου το 2,5% επί της γερμανικής προμήθειας, που ανερχόταν σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Ετσι εγώ έλαβα με επιφύλαξη περί τα 28 – 29 εκατ. ευρώ και έδωσα περίπου 51 – 52 εκατ. ευρώ σε τρίτους, σύμφωνα με τις εντολές τους (των Γερμανών). Σύνολο καταβολών, καταλήγει, 80 εκατ. ευρώ, όλα στη UBS Λουκέρνης και κανένα άλλο ποσό σε κανένα άλλο λογαριασμό».

Ομως μίζες, όπως προκύπτει από την απολογία Ματαντού, που υπήρξε πολύωρη και το υπόμνημά του πολυσέλιδο, «έπεφταν» όχι μόνον για τα υποβρύχια αλλά και για άλλες άσχετες δουλειές. Για παράδειγμα, ο Σωτ. Εμμανουήλ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ματαντός, πήρε 945.000 ευρώ το 2002 μέσω μιας άλλης εταιρείας, της Bristle Navigation Corporation, για να… τορπιλίσει μία συμφωνία. Η σύμβαση αφορούσε την κατασκευή δύο συν ένα πλοίων πορθμείων, που είχαν παραγγελθεί από τα Ελληνικά Ναυπηγεία από την εταιρεία Στρίντζη! Για τη «δουλειά» αυτή, όπως επίσης αποκάλυψε ο Ματαντός, χρήματα πήρε και ο Γερμανός Χανς Σμιτ (970.000 ευρώ).

Οπως επίσης για άλλη «δουλειά», εκτός υποβρυχίων, πληρώθηκε σύμφωνα με την απολογία και ο επιχειρηματίας Στ. Κομνόπουλος, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία Kestrel που αντιπροσώπευε σουηδικό ναυπηγείο. Τα χρήματα –2,5 εκατ. ευρώ– δόθηκαν ως αντάλλαγμα για τη μη εχθρότητα σε γερμανική κοινοπραξία!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή