Διαπραγμάτευση για τις απολύσεις

Διαπραγμάτευση για τις απολύσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συντονισμένες δράσεις, προκειμένου να εκπληρωθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για απολύσεις και διαθεσιμότητα, προβαίνει η κυβέρνηση, καθώς η επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα προμηνύεται, για άλλη μία φορά, δύσκολη.

Το προσεχές τρίμηνο κρίνεται κρίσιμο για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να εισέλθει στη διαπραγμάτευση, έχοντας το «μειονέκτημα» της μη επίτευξης της δέσμευσης που αφορούσε την «έξοδο» 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως λόγω του «μοντέλου» που επελέγη τελικώς για την αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων.

Στην επικείμενη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει περί τις 3.600 απολύσεις και προκειμένου να αντιπαρέλθει την κατάσταση, θα ζητήσει τη «μετάθεση» των υπολειπόμενων 400 εντός του έτους, περίοδο όπου, ωστόσο, εκκρεμούν άλλες 11.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο βάσει του οποίου οι απολύσεις θα προέλθουν από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, από τους επίορκους, αλλά και από υπαλλήλους που ήδη βρίσκονται ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και δεν θα απορροφηθούν.

Ο σχεδιασμός έχει λάβει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο θα πρέπει η τρόικα να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίησή του. Εφόσον γίνει δεκτό δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί το εμπόδιο των τριμηνιαίων στόχων που έχουν τεθεί από τους δανειστές ως προς τις απολύσεις για το 2014.

Ετερο σημείο της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει το θέμα των συμβασιούχων καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι να προσμετρηθούν στις αποχωρήσεις όσοι συμβασιούχοι απασχολούνται βάσει προσωρινών δικαστικών διαταγών. Ηδη η πλειοψηφία των προσφυγών, περί τις 6.000, έχει εκδικαστεί και όσοι δεν δικαιωθούν θα τεθούν εκτός Δημοσίου. Σχετικό αίτημα έχει τεθεί υπόψη των δανειστών, εντούτοις επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Η κινητικότητα

Οι «πονοκέφαλοι» για την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, καθώς στα τέλη Μαρτίου εκπνέει η άτυπη προθεσμία που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της κινητικότητας που βάσει του Μνημονίου αφορούσε 12.500 διαθεσιμότητες μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, προκειμένου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 25.000 «διαθέσιμων» για το 2013.

Οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και βάσει του σχεδίου που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης προσεχώς στους εκπροσώπους των δανειστών η πλειοψηφία των «διαθέσιμων» -περίπου 8.500 διοικητικοί υπάλληλοι και γιατροί- θα προέλθει από φορείς του υπουργείου Υγείας. Ο υπολειπόμενος αριθμός θα προέλθει από την αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο του Δημοσίου και κυρίως στους ΟΤΑ.

Και στο θέμα της διαθεσιμότητας, πάντως, θα υπάρξει διαπραγμάτευση καθώς βάσει του Μνημονίου, η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί και για το 2014.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η αναφορά είναι αόριστη, δηλαδή δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ή χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει τη συνέχιση της κινητικότητας η οποία, ωστόσο, θα ζητήσει να είναι πλήρως «αποσυνδεδεμένη» από τις απολύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή