Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών έθεσε ο Ευ. Βενιζέλος

Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών έθεσε ο Ευ. Βενιζέλος

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προεκλογικό χαρακτήρα είχε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, σε εκδήλωση του κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα ενόψει των ευρωεκλογών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ενόψει των ευρωεκλογών το δίλημμα είναι αν η χώρα θα ολοκληρώσει με ασφάλεια τη μόνη εφικτή και υπαρκτή στρατηγική που οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση και τη μνημονιακή πολιτική ή αν θα κάνει μια άλλη αβέβαια, μη περιγραφόμενη επιλοιγή που ακυρώνει της θυσίες και μας οδηγεί ξανά στην αρχή για να ξανακάνουμε αυτόν τον κύκλο σε έναν λαβύρινθο χωρίς να υπάρχει έξοδος».

Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στη βαρύνουσα σημασία της ψήφου στις ευρωεκλογές. Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα, «η ψήφος στις ευρωεκλογές συνιστά νομιμοποίηση της στρατηγικής της χώρας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για πέμπτη φάλαγγα που «λυπάται όταν η χώρα έχει επιχειρήματα και διεκδικεί την έξοδο από την κρίση».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τι νόημα έχει η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα για αποκατάσταση αδικιών όταν αυτό αμφισβητείται στο εσωτερικό της χώρας. Τι σημασία έχουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα όταν στο εσωτερικό λειτουργεί διαρκώς μια πέμπτη φάλαγγα που λυπάται όταν η χώρα έχει επιχειρήματα και διεκδικεί την έξοδο από την κρίση, τι νόημα έχουν όλα τα μέτρα που παίρνουμε για τις ευπαθείς ομάδες όταν τα πάντα αμφισβητούνται και δεν υπάρχει κανένας κοινός εθνικός παρονομαστής».

Εξάλλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θεώρησε την περιπέτεια της χώρας ως μια ευκαιρία για να στήσει το δικό του πανηγύρι.

«Κάποιοι είδαν την περιπέτεια της χώρας ως ευκαιρία να  μπει σε πραγματική χρεοκοπία για να στήσουν το δικό τους πανηγύρι. Υπάρχει πρόβλημα εθνικού προσανατολισμού. Υπάρχει ένα πένθος για τον χαμένο παράδεισο της μεταπολίτευσης την οποία όμως λοιδορούν και αμφισβητούν ενώ είναι η ιστορικά καλύτερη περίοδος της χώρας» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στον καταλυτικό ρόλο της πρωτοβουλίας των «58».

«Κινήσεις όπως οι 58 έρχονται και επιδιώκουν να λειτουργήσουν ως καταλύτης και όχι ως κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αποδεχτεί την πρόσκληση και να συμπράξει σε σχήμα συνεργασίας αλλά χωρίς αλαζονεία και διεκδικώντας από τους άλλους τον απόλυτο σεβασμό του ρόλου του, της υπόστασης του, όχι μόνο της ιστορίας του, αλλά και του σημερινού ρόλο του που κρίνει τη σταθερότητα της κυβέρνησης». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άφησε ξανά αιχμές κατά ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «υπάρχουν και κόμματα που ισχυρίζονται ότι εκφράζονται από το ΕΣΚ και εμείς λέμε ελάτε να κατέβουμε όλοι μαζί στο ψηφοδέλτιο του.

Αναφερόμενος στο ευρωψηφοδέλτιο, υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν οι πρόεδροι των κομμάτων να διορίζουν ευρωβουλευτές». 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συζήτηση περί σκανδάλων, αφήνοντας αιχμές κατά της δικαιοσύνης.

«Ανακυκλώνεται η συζήτηση για τα σκάνδαλα, υπαρκτά δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι μια συζήτηση που πληγώνει κατάκαρδα το πολιτικό σύστημα και ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε ευθύνες διότι εκθρέψαμε στελέχη που πάτησαν πάνω στις πλάτες του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο πρόεδρος του κινήματος και πρόσθεσε: «όλα αυτά θα έπρεπε να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γιατί οι περισσότερες πληροφορίες είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό.

Αυτά συντελούν σε μια ανασφάλεια, δίνουμε τροφή στο φασισμό, στην ξενοφοβία στο ρατσισμό. Υπεύθυνοι για τη λειτουργία της δημοκρατίας χάνουν συχνά την αίσθηση του μέτρου. Σε αυτά έρχεται η ισοπέδωση της αντιμνημονιακής φρασεολογίας. Όλα αυτά οδηγούν στην έλλειψη μιας αίσθησης εθνικής αυτοπεποίθησης. Αναμφίβολα γι’ αυτή την αντιφατική κατάσταση ευθύνεται η εκάστοτε κυβέρνηση. Αλλά δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση, η δικαιοσύνη, η διοίκηση, οι ανεξάρτητες αρχές, τα ΜΜΕ, οι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, δεν ευθύνεται η Εκκλησία με το δικό της τρόπο, ο επιχειρηματικός κόσμος;

Όλοι είναι καλοί εκτός από το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και οι πολιτικοί του ’89. Ακόμη και οι δημοσιογράφοι είναι αθώοι του αίματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή