Με το βλέμμα στη ΔΕΘ το Μαξίμου

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ το Μαξίμου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΔΕΘ φέτος, όπως έχει γίνει εδώ και καιρό γνωστό, δεν θα πραγματοποιηθεί, και το μόνο που θα λάβει χώρα είναι ένα «ΔΕΘ φόρουμ» με τις απολύτως απαραίτητες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ωστόσο δεν θέλει σε καμία περίπτωση η αναγκαστική αυτή απόφαση λόγω κορωνοϊού να περάσει το μήνυμα πως η Θεσσαλονίκη και εν γένει η Β. Ελλάδα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό το πολιτικό μήνυμα έχει το σημερινό ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, με το πρωθυπουργικό πρόγραμμα να είναι γεμάτο από συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδος, η οποία έχει επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως, καθώς μετά την οικονομική κρίση του κορωνοϊού προστέθηκε και η ακύρωση της ΔΕΘ, που σηματοδοτεί απώλειες αρκετών εκατ. ευρώ για την πόλη. Απόδειξη πάντως, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές πως το ταξίδι δεν είναι τυπικό αλλά ουσιαστικό, είναι πως τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύει ένας μεγάλος αριθμός υπουργών: ο Ακ. Σκέρτσος, ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Ν. Παπαθανάσης, η Νίκη Κεραμέως, ο Χρ. Δήμας και ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται ήδη από χθες στη Θεσσαλονίκη για τις πρώτες δοκιμές του συρμού του μετρό, θα συμμετέχουν ανάλογα με το αντικείμενο συζήτησης στο πλήθος συσκέψεων που θα γίνουν υπό τον πρωθυπουργό. 

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Β. Ελλάδα λειτουργεί εκ των πραγμάτων προπαρασκευαστικά για την κεντρική παρουσία του την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία και θα δώσει συνέντευξη Τύπου παρουσία ελάχιστου αριθμού παρευρισκομένων λόγω πανδημίας. Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη έχοντας μπροστά του τρεις και δύσκολες προκλήσεις: πανδημία, οικονομική κρίση και ελληνοτουρκικά. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιάσει την τριπλή κυβερνητική παρέμβαση για: τη στήριξη της οικονομίας και κυρίως μικρομεσαίων και εργαζομένων, το σχέδιο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ είναι βέβαιο πως θα παρουσιάσει το πακέτο ενίσχυσης των Εν. Δυνάμεων. Δεν αποκλείεται άλλωστε δύο ημέρες νωρίτερα να έχουν υπάρξει εξελίξεις κατά τη σύνοδο των χωρών του Νότου στην Κορσική, όπου θα έχει τετ α τετ με τον Εμ. Μακρόν και δεν αποκλείεται να κλειδώσει η εν εξελίξει συζήτηση για την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών.

Το βέβαιο είναι πως ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει κατά το διήμερο 12 και 13/9 στον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθούν όσοι επλήγησαν από την πανδημία, με τα οικονομικό επιτελείο να έχει εκπονήσει ένα πλαίσιο από μόνιμα και έκτακτα μέτρα, το οποίο θα λειτουργήσει σαν δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ο κ. Πέτσας πρόσφατα δήλωσε πως «το πλέγμα των μέτρων που εξετάζουμε δεν περιλαμβάνει μόνο την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μειώσεις και άλλων φόρων, που επιβαρύνουν κυρίως την εργασία, προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση. Περιλαμβάνει επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί το μη μισθολογικό κόστος αυξάνει την ανεργία και μειώνει την απασχόληση». 

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη σήμερα θα ξεκινήσει με συναντήσεις με τους βουλευτές της Ν.Δ. Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθως θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς, στην οποία θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Θα ακολουθήσει σύσκεψη με επιστημονικούς φορείς, στην οποία θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι του ΑΠΘ, του Παν. Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και του ΕΚΕΤΑ. Στη σύσκεψη θα παρευρίσκονται η κ. Νίκη Κεραμέως και οι κ. Γεωργιάδης και Δήμας. Ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την πορεία των έργων με τους επικεφαλής του Μετρό Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΘ-HELEXPO και του ΟΛΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή