Παναγιωτόπουλος με Φλοράνς Παρλί για τα εξοπλιστικά

Παναγιωτόπουλος με Φλοράνς Παρλί για τα εξοπλιστικά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευρύτερη αμυντική συνεργασία αλλά και η εξειδίκευση σε θέματα συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η ομόλογός του της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παρλί εξέφρασε στον κ. Παναγιωτόπουλο την εκτίμηση της γαλλικής πλευράς για τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και των Ελλήνων χειριστών F-16 μετά τη συνεκπαίδευσή τους στο πλαίσιο της τετραμερούς άσκησης «Ευνομία ’20». 

Οι δύο υπουργοί ασχολήθηκαν και με την υφιστάμενη συζήτηση περί προμήθειας αριθμού γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale, που φαίνεται ότι βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένη φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός αεροσκαφών για τα οποία γίνεται συζήτηση είναι 18, με μόνη ουσιαστική διαφορά την αναλογία νέων και μεταχειρισμένων (αν, δηλαδή, ο λόγος νέων προς μεταχειρισμένα θα είναι 10+8 ή 12+6). Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για τις φρεγάτες Belh@rra, αφήνοντας ωστόσο το ζήτημα να παραπέμπεται προς αξιολόγηση σε εύθετο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε περίπτωση προμήθειας των νέων γαλλικών μαχητικών, τα οποία δίνουν αδιαμφισβήτητα ποιοτική διάσταση στο πλεονέκτημα της Π.Α. στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτά δεν μπορούν να ενταχθούν επιχειρησιακά προτού περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα για την εκπαίδευση χειριστών και τη διαμόρφωση υποδομών. Για την Π.Α. είναι ακόμη πιο κρίσιμη αυτή τη στιγμή η βελτίωση της διαθεσιμότητας των υφιστάμενων γαλλικών μαχητικών τύπου Μιράζ-2000, αλλά και των γαλλικών οπλικών συστημάτων που αξιοποιούνται από άλλους κλάδους, όπως το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.).

Το Π.Ν. αποτελεί τον κλάδο με τις σημαντικότερες ανάγκες και αυτή τη στιγμή σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος καταπόνησης από τη μηνιαία επιφυλακή στην οποία βρίσκεται. Το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στις γηράσκουσες κύριες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες). Στο υπ. Εθνικής Αμυνας έχουν κατατεθεί μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ναυπήγηση στην Ελλάδα, ωστόσο καμία από αυτές δεν έχει εγκριθεί. Σκοπός είναι η απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών, η εξασφάλιση πλοίου ενδιάμεσης λύσης (έως ότου ναυπηγηθούν τα νέα πλοία) και ναυπήγηση, στην Ελλάδα, κορβετών ή πυραυλακάτων. Για την κυβέρνηση προτεραιότητα παραμένει η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, η πρόσκτηση τεσσάρων ελικοπτέρων ΜΗ-60R και η ολοκλήρωση της προμήθειας τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή