ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα προς ΝΑΤΟ: Αποκλιμάκωση μόνο με απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων

Αθήνα προς ΝΑΤΟ: Αποκλιμάκωση μόνο με απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, διαψεύδοντας σχετική δήλωση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
 
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του κ. Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
 
Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

 

Εγγραφο με προτάσεις υπέβαλε το ΝΑΤΟ

 

Επιπλέον, οι διπλωματικές πηγές εξηγούσαν, απαντώντας ειδικότερα στη φράση του Στόλτεμπεργκ περί έναρξης διαλόγου ότι η υποβολή εκ μέρους του ΝΑΤΟ προς την ελληνική πλευρά ενός εγγράφου με προτάσεις με την παράκληση να υπάρξουν σχόλια της Αθήνας εντός μίας εβδομάδας, σε «καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου».

 

Νωρίτερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ, σε δήλωσή του είχε αναφέρει:

 

«Υστερα από συζητήσεις που είχα με τον Ελληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».