Προς μονοψήφια ύφεση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβλεψη πως η τελική ύφεση για το 2020 θα κινηθεί σε μονοψήφιο αριθμό, και συγκεκριμένα στο 7,9%, έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας τόσο στους εννέα βουλευτές της Θεσσαλονίκης όσο και σε παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία η ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, που συνέπεσε με την καραντίνα, είναι στο 15,2%, είπε πως το νούμερο «φαντάζει και όντως είναι πολύ μεγάλο», προέβη ωστόσο σε δύο επισημάνσεις: «Πρώτον, το νούμερο αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του δεύτερου τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες – αναφέρω ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με ύφεση 19%, η Ιταλία με ύφεση 17,3%». 

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως πολλοί διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν, λόγω της συμμετοχής του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, πολύ μεγαλύτερο αριθμό από το 15,2%. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα την πρόβλεψη πως το έτος θα κλείσει με τελική ύφεση της τάξεως του 7,9%.

Προαναγγελία πακέτου

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο αριθμός αυτός προφανώς και είναι μεγάλος –«δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις», είπε–, επανέλαβε ωστόσο την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφέρει χείρα βοηθείας σε όσους έχουν πληγεί. «Η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω πιο αναλυτικά το επόμενο Σάββατο», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, με την οποία ξεκίνησε η επίσκεψή του, αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, μιλώντας για οικονομία, εξοπλιστικά και κορωνοϊό. Για την οικονομία, όπως σημειώθηκε παραπάνω, εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη πως η χθεσινή ύφεση-ρεκόρ αποτυπώνει την κατάσταση που βίωσε η χώρα εν μέσω lockdown και αναμένεται να πέσει σε μονοψήφιο αριθμό όταν ενσωματωθούν και τα επόμενα τρίμηνα και έχουμε πλήρη εικόνα του έτους. Μάλιστα εκτίμησε πως το τρίμηνο του θέρους δεν πήγε –τηρουμένων των αναλογιών της πανδημίας– τόσο άσχημα, καθώς η οικονομία κινήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ο πρωθυπουργός εστίασε πάρα πολύ στην πανδημία, ζητώντας την αυστηρή τήρηση των μέτρων. Κατά τη συζήτηση δεν απέκλεισε, εάν η κατάσταση της πανδημίας επιδεινωθεί, να εφαρμοστεί το μέτρο καθολικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στην επικείμενη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας πως, με προσεκτικά βήματα και χωρίς να υπάρξει καμία δ ιακινδύνευση στα δημοσιονομικά, η περίοδος επιτάσσει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, προαναγγέλλοντας επισήμως πως η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το 2021 θα αφήσουμε πίσω μας την κρίση, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται για την αναβάθμιση των υποδομών και των αναπτυξιακών προοπτικών της Βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει συντελεστεί «σημαντική πρόοδος». Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των λεωφορείων που διαθέτουν οι δημόσιες συγκοινωνίες, δεδομένου ότι ο στόλος του ΟΑΣΘ έχει αυξηθεί κατά 54% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο και η ενίσχυσή του αναμένεται να ξεπεράσει το 130% το καλοκαίρι του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή