Πράσινο φως για τις αλλαγές πήρε ο Τσίπρας

Πράσινο φως για τις αλλαγές πήρε ο Τσίπρας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλ. Τσίπρας ολοκλήρωσε τον κύκλο της ενημέρωσης των κορυφαίων στελεχών, παίρνοντας ομόφωνα το οριστικό πράσινο φως για τις αλλαγές που προωθεί στο κόμμα. Στο διευρυμένο όργανο, όπου συμμετέχουν και οι «Σύμμαχοι», εκφράστηκε προβληματισμός, αλλά και μια πίεση σε σχέση με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ που αναγκαστικά δεν θα προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα εξαιτίας της αναβολής του συνεδρίου.

Τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο να διασφαλίσουν όλα όσα αναφέρει η διακήρυξη για τον μετασχηματισμό και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος δεσμεύτηκε κατά τη συνεδρίαση πως το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες με θεματικές που θα είναι κοινές με την Πολ. Γραμματεία. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με αντικείμενο το πρόγραμμα. Οι «Σύμμαχοι» ζήτησαν να προχωρήσουν οι διεργασίες και στις νομαρχιακές επιτροπές για να εκλεγούν κοινά όργανα.

Η Κουμουνδούρου τις τελευταίες ώρες βρίσκεται εν αναμονή των ανακοινώσεων Τσίπρα για τις αλλαγές στους τομεάρχες. Η αρχική πρόθεση του προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να αποκαλύψει τη νέα λίστα πριν από την Κυριακή. Δεν αποκλείεται τελικά να προτιμήσει να προηγηθεί η συνεδρίαση της Κ.Ε. προκειμένου να μην καταγραφούν πιθανές δυσαρέσκειες μέσα στο όργανο. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, συναντήθηκε και με τον Ν. Παππά για να συζητήσει όλες τις αλλαγές. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ν. Ηλιόπουλος θα είναι τελικά ο νέος εκπρόσωπος Τύπου. Στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας, μετά και την ανακοίνωση των «απογοητευτικών», όπως τα χαρακτήρισε, αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου και της μεγάλης ύφεσης.

Η συζήτηση στο κομματικό όργανο αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για τον Αλ. Τσίπρα να ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδείχθηκε ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση». Ο Ευκλ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «ελεύθερη πτώση» της οικονομίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στα μέλη του Π.Σ., αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η άμεση ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών από τη γερμανική προεδρία για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας και την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν αποτύχουν. Τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εντείνοντας τον ευρωτουρκικό διάλογο και υιοθετώντας ξεκάθαρες κυρώσεις άμεσα εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή