Στ. Πέτσας: Η πρόταση Στόλτενμπεργκ απέχει από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου

Στ. Πέτσας: Η πρόταση Στόλτενμπεργκ απέχει από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στον απόηχο της αναφοράς του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος την Πέμπτη είχε σημειώσει πως υπήρξε συμφωνία για τεχνικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας με σκοπό τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο.

«Αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου» συμπλήρωσε και επανέλαβε την ανάγκη «έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας».

«Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για τον διάλογο που επιχειρεί να προωθήσει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σχετικά με τη συγκρότηση «μηχανισμού στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, οι αρμόδιες αρχές στην Αθήνα αποφάσισαν να απαντήσουν –σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές– ότι η πρόταση διαλόγου γίνεται επί της αρχής αποδεκτή, ωστόσο προηγείται η αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου, λέγοντας ψέματα για τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα συμφώνησε αρχικά για συνομιλίες με την Τουρκία και κατηγόρησε την Αθήνα ότι ακολούθως έκανε πίσω.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «από τις πολλές, υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν θα συγκρατήσω μόνο μια, αυτή για τον διάλογο, και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Κατά τη συνάντησή του με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γιανγκ Γιεχί, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον γ.γ. του ΟΗΕ επιστολή του όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας, όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή