Η κοινοβουλευτική ατζέντα Σεπτεμβρίου και τα αυστηρά μέτρα

Η κοινοβουλευτική ατζέντα Σεπτεμβρίου και τα αυστηρά μέτρα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του εξαιρετικά φορτισμένου κλίματος που δημιουργούν οι κλιμακούμενες από την Τουρκία εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και εν μέσω της ρευστότητας που καλλιεργείται εξαιτίας της πανδημίας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναζητούν τον βηματισμό τους και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους στη «νέα κανονικότητα» και εντός του Κοινοβουλίου.

Η μεν κυβερνώσα πλειοψηφία επιδιώκει να μεταδώσει μήνυμα σταθερότητας και προετοιμάζει το νομοθετικό της έργο, τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην τάση για μετωπικές συγκρούσεις με τη Ν.Δ. και σε μια πολιτική στάση η οποία να μην τροφοδοτεί εις βάρος τους επιχειρήματα ότι στις παρούσες συνθήκες δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ήπιο πολιτικό κλίμα και εθνική ομοψυχία. Την ίδια στιγμή, η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να λειτουργήσει νομοθετικά και ελεγκτικά προς την εκτελεστική εξουσία, σε περιβάλλον αυστηρών υγειονομικών μέτρων, με τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας να διεξάγονται με περιορισμένο αριθμό παρόντων βουλευτών και εκείνες των επιτροπών να προγραμματίζονται είτε για ώρες που δεν λειτουργεί η Ολομέλεια είτε μοιράζοντας τον διαθέσιμο χρόνο στις αίθουσες Γερουσίας και Τροπαίων.

Τούτων δοθέντων, το σημαντικότερο γεγονός στην κοινοβουλευτική ατζέντα της προσεχούς εβδομάδας είναι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μεθαύριο Δευτέρα, την οποία είχε ζητήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωτεινή Γεννηματά «σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας στη δημόσια υγεία, στην οικονομία, στους εργαζομένους και για την έναρξη του νέου σχολικού έτους».

Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο επειδή θα αποτυπώσει ανάγλυφα τις εκατέρωθεν διαθέσεις στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και για τις θέσεις που θα εκφράσουν, ακριβώς λόγω της συγκυρίας, οι αρχηγοί των κομμάτων όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Το σκηνικό της Δευτέρας, πάντως, με άλλους πρωταγωνιστές, και όχι πλέον σε επίπεδο αρχηγών, αναμένεται να επαναληφθεί μία εβδομάδα αργότερα, καθώς για τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου προγραμματίστηκε η κύρωση δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που είχαν εκδοθεί στις 10 και 22 Αυγούστου με θέματα τα οποία σχετίζονται με την υγειονομική κρίση (αφορούν μεταξύ άλλων μέτρα για την πανδημία, ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μέτρα για την εκπαιδευτική διαδικασία, τις αστικές συγκοινωνίες κ.ά.).

Χαμηλής πολιτικής χαρακτηρίζεται και το νομοθετικό έργο και των αμέσως επομένων ημερών, καθώς θα αφορά κυρώσεις συμφωνιών αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συνεργασίες με το Ισραήλ, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Βουλγαρία. Τα σχετικά νομοσχέδια θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή την Τρίτη και θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Τα σημαντικά νομοθετήματα αναμένονται για λίγο αργότερα, με εκείνο που αφορά τη «Διευθέτηση οφειλών – Δεύτερη ευκαιρία» να ξεχωρίζει για προφανείς λόγους, ενώ περιμένουν τη δική τους σειρά σχέδια νόμου που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στάδιο πριν από την κατάθεσή τους στη Βουλή, και αφορούν θέματα όπως τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Συνεδριάσεις επιτροπών

Για προφανείς λόγους, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της προσεχούς εβδομάδας δύο συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών: η μία θα έχει θέμα τη συζήτηση εκθέσεως του Συνηγόρου του Πολίτη για τις «Επιστροφές αλλοδαπών» (Τρίτη) και η δεύτερη την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων από τον υπουργό και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και Αλκ. Στεφανή «για θέματα της αρμοδιότητάς τους», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση (Τετάρτη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή