Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν: «Ας φύγουν οι απειλές για να αρχίσουν οι επαφές»

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν: «Ας φύγουν οι απειλές για να αρχίσουν οι επαφές»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία, μέσω Πεκίνου, έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γιανγκ Γετσί, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας τον Κινέζο αξιωματούχο για την προκλητικότητα των Τούρκων στην Ανατ. Μεσόγειο, σημείωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις με την Τουρκία, μόνο υπό την προϋπόθεση πως θα σταματήσουν οι προκλήσεις.

«Από τις πολλές, υπερβολικές αποστροφές του προέδρου Eρντογάν θα συγκρατήσω μόνο μία, αυτήν που μιλάει για διάλογο. Και σε αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», είπε ο χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο συγκεκριμένος διάλογος όπως, πρόσθεσε, θα αφορά «τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο, με βάση το διεθνές δίκαιο» αλλά «χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς η λογική να παραβιάζεται. Ας φύγουν, λοιπόν, οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι επαφές».

Η συνάντηση πάντως με τον Κινέζο αξιωματούχο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα συγκυρία, καθώς η Κίνα είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η χώρα μας, όπως γνωρίζετε, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας, αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την Ιστορία και αλλοιώνει τη Γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν, πλέον, σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Γιανγκ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κινέζο αξιωματούχο για την επίσκεψη Δένδια στη Νέα Υόρκη, με τον ΥΠΕΞ να επιδίδει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ επιστολή του πρωθυπουργού όπου παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Αγκυρας. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «διεθνή πρόκληση» τη στάση της Τουρκίας, η οποία απαιτεί «διεθνή απάντηση», προσβλέποντας, όπως είπε, στην «παγκόσμια επιρροή» της Κίνας. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διμερή συνεργασία των δύο χωρών, όπως αποτυπώθηκε στην επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαγκάη, αλλά και στην επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, τον περασμένο Νοέμβριο.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιανγκ τόνισε πως η Κίνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο «και θεωρούμε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να λύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και να αποφύγουν τις ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την κατάσταση», ενώ αναφέρθηκε και στις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών. Οπως είπε, ο κύριος σκοπός της επίσκεψης είναι η υλοποίηση σημαντικών συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν οι ηγεσίες των δύο χωρών μας πέρυσι «και να προωθήσουμε την περαιτέρω εντατικοποίηση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας – Ελλάδας».

Ο κ. Γιανγκ αναφέρθηκε στην επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά χαρακτηρίζοντάς την έργο-πρότυπο που αποτελεί «υπόδειγμα για τη διασύνδεση της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος με την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας». Τέλος, ο κ. Γιανγκ τόνισε πως «είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα, να προσελκύσουμε όλο και περισσότερους Ελληνες επενδυτές να επενδύσουν στην Κίνα. Και αντίστοιχα ενθαρρύνουμε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή