Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από ακροαματική διαδικασία που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια, εκθέτοντας για άλλη μία φορά το δικαστικό μας σύστημα, η δίκη της Χρυσής Αυγής οδηγείται προς το τέλος, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε χθες την έκδοση της απόφασης για τις 7 Οκτωβρίου. Η δίκη με προφανές πολιτικό πρόσημο που παρήγαγε πολιτικές συνέπειες για το κόμμα της Χ.Α. και την πολιτική τύχη των στελεχών του, ολοκληρώθηκε χθες ύστερα από τόσα χρόνια, εντάσεις, αντεγκλήσεις και πολιτικές κόντρες, σηματοδοτώντας την απόφαση της ελληνικής πολιτείας για ακύρωση φασιστικών μορφωμάτων με κοινωνικές απολήξεις. Η δικαστική διαδικασία για την ποινική δίωξη εις βάρος πολιτικών στελεχών της Χ.Α. και υποστηρικτών της για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Κερατσίνι.

Η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, έπειτα από αίτημα του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια δρομολόγησε τις ποινικές διαδικασίες γενικευμένων ερευνών εις βάρος πολιτικών στελεχών και υποστηρικτών της Χ.Α. για σειρά εγκλημάτων που οδήγησαν σε μαζικές προφυλακίσεις στελεχών ως την κορυφή και τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Οι δικαστικές διαδικασίες που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 με ανακρίσεις από τις ειδικούς εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου τελικώς δρομολόγησαν τη δίκη, με σημαντική την πρόταση παραπομπής του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου και την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Η πολύκροτη δίκη άρχισε τον Απρίλιο του 2015 και σφραγίστηκε από την παρουσία και τη διεύθυνση της Μαρίας Λεπενιώτου, η οποία ως πρόεδρος του δικαστηρίου που κράτησε με πυγμή το τιμόνι της διαδικασίας, χθες ανακοίνωσε πως στις 7 του επόμενου μήνα η απόφαση του δικαστηρίου θα κλείσει τον κύκλο της ποινικής αξιολόγησης μιας υπόθεσης εξαιρετικά σοβαρής σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που δοκίμασε και τις αντοχές του δικαστικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή