Με «άμεσες λύσεις» στη Θεσσαλονίκη

Με «άμεσες λύσεις» στη Θεσσαλονίκη

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε μια κρίση, η πιο τολμηρή επιλογή είναι η πιο ασφαλής», είχε πει ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Κίσινγκερ. Αυτό θα μπορούσε να σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ανεβαίνει την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, έχοντας όχι μία, αλλά τρεις διαφορετικές κρίσεις, τις οποίες πρέπει να ξεπεράσει η χώρα με επιτυχία για να καταφέρει να βγει σε ξέφωτο το 2021. Κορωνοϊός, οικονομικές επιπτώσεις και ελληνοτουρκικά μοιάζουν με την τέλεια καταιγίδα για τον πρωθυπουργό, που καλείται να βγάλει τη χώρα και την κοινωνία με ασφάλεια έξω από την τριπλή κρίση. 

Για το σχέδιο που θα εφαρμόσει ώστε να γίνει αυτό, θα μιλήσει την επόμενη εβδομάδα σε μια τελείως διαφορετική ΔΕΘ από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Για να ακριβολογούμε, δεν θα είναι καν ΔΕΘ, αφού η έκθεση λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθεί. Στη θέση της θα διεξαχθεί μόνο ένα ΔΕΘ forum, στο πλαίσιο του οποίου θα λάβει χώρα μία ομιλία το Σάββατο το βράδυ και η συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, με ελάχιστο κόσμο και στις δύο περιπτώσεις, που δεν θα ξεπερνάει τα 50 άτομα, λόγω των περιορισμών που προκύπτουν από τα υγειονομικά μέτρα. Στην ομιλία του πρωθυπουργού μάλιστα το βράδυ του Σαββάτου, θα είναι μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με τα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενδεικτικό και αυτό για το πού θα επικεντρωθεί η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, η οποία να σημειωθεί ότι θα είναι αισθητά μικρότερη από τα συνηθισμένα ώστε να μην υπάρξει μεγάλη παραμονή στην αίθουσα. 

Το «καλάθι» φέτος, όπως συνηθίζεται να λέγεται κάθε χρόνο όταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καλάθι εργαζομένου». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στη στήριξη του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, θέλοντας να δημιουργήσει το μίνιμουμ «δίχτυ προστασίας» για τον κοινωνικό ιστό, μέχρι να τελειώσει η κρίση και να μπορεί, αρχής γενομένης από το 2021, να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. 

Τη συγκεκριμένη φιλοσοφία περιέγραψε εμμέσως αλλά σαφώς και την περασμένη Πέμπτη, στην πρώτη, προπαρασκευαστική, επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου προέβλεψε πως η τελική ύφεση θα κινηθεί σε μονοψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα στο 7,9% και συνέκρινε τον αριθμό αυτό με τις αρχικές, πιο δυσοίωνες, προβλέψεις. Το σχέδιο του πρωθυπουργού είναι ουσιαστικά το 2020 να τελειώσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες, ώστε μόλις αποφευχθεί ο κίνδυνος της πανδημίας –οι ειδικοί τοποθετούν το οριστικό τέλος της την άνοιξη του 2021–, να μπορέσει να υπάρξει το πολυπόθητο recovery. Ως εκ τούτου, η ομιλία θα επικεντρωθεί αφενός στις πολύ μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και αφετέρου θα απαντά στις άμεσες αγωνίες των πολιτών για την επόμενη μέρα, με μέτρα ανακούφισης.  

Ομιλία για το παρόν

Η λέξη «άμεσες» αναμένεται να είναι το κλειδί της φετινής ομιλίας του πρωθυπουργού. Υπό άλλες συνθήκες και με δεδομένο πως αναμένεται το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο πακέτο που σε βάθος χρόνου θα φτάνει τα 72 δισ. ευρώ, θα μπορούσε η ομιλία του πρωθυπουργού να περιγράψει την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας με τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Αυτό όμως δεν θα γίνει, τουλάχιστον φέτος. Οι σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας επιτάσσουν ο πρωθυπουργός να επικεντρωθεί στο παρόν. Οι πολίτες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και περιμένουν να ακούσουν άμεσες λύσεις που θα ανακουφίζουν τώρα και όχι μια οραματική ομιλία για κάποιο σχέδιο για ύστερα από ένα ή δύο χρόνια. «Να βγούμε αλώβητοι και όρθιοι από αυτή την κρίση, και το αναπτυξιακό πακέτο των 72 δισ. θα το εξετάσουμε παρακάτω», λέει στην «Κ» κυβερνητικός αξιωματούχος, δίνοντας τον τόνο της ομιλίας του πρωθυπουργού και επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση κινείται αυτή τη στιγμή βήμα βήμα, με πρώτο στόχο μια κοινωνία που θα είναι όρθια στο τέλος του χρόνου.  

Τρεις άξονες για την άμυνα

Η συγκυρία επιβάλλει να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και για την άμυνα της χώρας. Η συνεχής τουρκική προκλητικότητα καθιστά αναγκαία μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη για την Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας ήδη στη φαρέτρα του τη Σύνοδο του Νότου που δεν αποκλείεται να έχει επισφραγίσει μια συμφωνία με τη Γαλλία, θα κινηθεί σε τρία επίπεδα: Το πρώτο είναι τα αμιγώς εξοπλιστικά προγράμματα με έμφαση στο οπλικά συστήματα. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει τόσο αποτρεπτική ισχύ όσο και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλαίσιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.  

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει έμπρακτα πως στηρίζει τη Βόρεια Ελλάδα και τη Μακεδονία, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί και πολιτικά μια γεωγραφική περιοχή που δίνει μεγάλα ποσοστά στη Ν.Δ. Εξ ου και ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή το βράδυ, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κορσική, συμμετέχοντας σε εκδήλωση-συζήτηση που προγραμματίζει το κόμμα της Ν.Δ. με εκπροσώπους από την Κοινωνία των Πολιτών. Το πρωί του Σαββάτου θα γίνει ειδική εκδήλωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα. Στο Μαξίμου μάλιστα θεωρούν πως οι φετινές έκτακτες συνθήκες αποτελούν μια ευκαιρία για να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της μετεξέλιξης της ΔΕΘ, κάτι που θα συζητηθεί και το Σάββατο το μεσημέρι μεταξύ του πρωθυπουργού και του Δ.Σ. της Helexpo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή