ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατεπείγουσα ερώτηση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. με αιχμή δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ

Κατεπείγουσα ερώτηση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. με αιχμή δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ

Κατεπείγουσα ερώτηση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέφ Μπορέλ κατέθεσε η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αιχμή δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, με τις οποίες – σύμφωνα με τους «γαλάζιους» ευρωβουλευτές, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ «επιχειρεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία».

Ειδικότερα, στην ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επικαλούνται δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN. Όπως επισημαίνουν, «αναφερόμενος στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει κατ’ επανάληψη τον ελληνικό εναέριο χώρο» ο κ. Στόλτενμπεργκ «της αναγνώρισε το δικαίωμα να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως έκανε το 2015 που κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της και επισήμανε ότι βρίσκεται σήμερα σε μία ειδική κατάσταση λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, «όταν η δημοσιογράφος του επεσήμανε ότι σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος, η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος, ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι η Τουρκία λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ, βρίσκεται σε μία ειδική κατάσταση».

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καλούν τον κ. Μπορέλ να απαντήσει:

– Αν αποδέχεται η Ε.Ε. παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου κρατών μελών της, από τρίτες χώρες ως πρακτική “ειδικής κατάστασης”;

– Αν συνάδει η θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;

– Πώς αντιμετωπίζει η Ε.Ε. «την επιλογή του γ.γ. του ΝΑΤΟ να επιχειρεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία;».