Ανεβάζει τους τόνους και στοχοποιεί το Καστελλόριζο ο Ερντογάν

Ανεβάζει τους τόνους και στοχοποιεί το Καστελλόριζο ο Ερντογάν

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ευθείες στρατιωτικές απειλές κατά της Ελλάδας, μάλιστα με έμμεση αναφορά και στο Καστελλόριζο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία, ο Ερντογάν επανήλθε στα πάγια επιχειρήματα της Αγκυρας περί προσπάθειας «εγκλωβισμού» στις ηπειρωτικές ακτές της, ανασύροντας τη ρητορική που παραπέμπει στη Συνθήκη των Σεβρών και το σύνδρομο περικύκλωσης που επιθυμεί να αναζωπυρώσει εσκεμμένα. Λίγες ώρες νωρίτερα ο ελεγχόμενος από την Αγκυρα Τύπος («Γενί Σαφάκ») επισήμαινε ότι η επόμενη «στάση» του «Ορούτς Ρέις» θα είναι στα ανοιχτά Καστελλόριζου και Ρόδου. Αυτή η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς διαφορετική σε σύγκριση με τις διαρροές του προεδρικού παλατιού, μετά την επικοινωνία του Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που παρουσίαζαν μια πιο εποικοδομητική Αγκυρα.

Ο κ. Μισέλ συνομίλησε χθες τηλεφωνικώς και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη –όπως και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης– προκειμένου να τον ενημερώσει για την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα (15 Σεπτεμβρίου). Υπενθυμίζεται ότι τουρκικές πηγές υπαινίσσονταν πρόταση του Ερντογάν προς τον κ. Μισέλ για πολυμερείς διαπραγματεύσεις. 

Από την Αθήνα έχει καταστεί σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για τα περί πολυμερούς διάσκεψης, καθώς δεν έχει κατατεθεί και καμία κανονική πρόταση. Βέβαια, κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση, με αυτονόητη προϋπόθεση ότι σε μια τέτοια πολυμερή διάσκεψη, θέση στο τραπέζι θα έχει αυτοδικαίως η Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι απειλές του Ερντογάν απευθύνονταν τόσο προς την Ελλάδα όσο και, σαφέστατα, προς τη Γαλλία. «Πρέπει να αποδεχθούν την αλήθεια. Οσοι υψώνουν απέναντί μας το ανάστημά τους, όταν έρθει η ώρα εύχομαι να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Πρέπει να δουν τα τελευταία 4 χρόνια τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Ερντογάν. «Οσο η Τουρκία μεγεθύνεται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, τα εμπόδια που εγείρονται μπροστά της αυξάνονται. Ειδικά τα τελευταία επτά χρόνια γίναμε μάρτυρες πολλών τέτοιων παραδειγμάτων», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ελλάδα και το Καστελλόριζο, δίχως, ωστόσο, να τα κατονομάσει.

«Ενώ συναντήσαμε ισχυρή αντίθεση στη στήριξή μας για την κυβέρνηση που έχει διεθνή νομιμότητα στη Λιβύη, γίναμε μάρτυρες της υποκρισίας όλων όσοι δημόσια υποστήριζαν τους συνωμότες του πραξικοπήματος. Δεν βρήκαμε κανέναν στο πλευρό μας όταν διακόψαμε τα σχέδια εκείνων που προσπαθούν να αποκλείσουν στις ακτές της μια χώρα 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης, μέσω ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρακολουθήσαμε με λύπη τις άδικες και άνομες απόπειρες ενάντια στις δραστηριότητές μας, με βάση συμφωνίες που κάναμε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ειδικά στο επίπεδο του ΟΗΕ», είπε ο κ. Ερντογάν.

Η τελευταία περί ΟΗΕ αποστροφή του Ερντογάν, ενδεχομένως αποκαλύπτει και την ανησυχία της Αγκυρας για ανάρτηση των χαρτών της κυρωθείσας πλέον συμφωνίας για ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο στην αρμόδια Διεύθυνση του ΟΗΕ. Το αίτημα κατατέθηκε στον ΟΗΕ μόλις την περασμένη Πέμπτη, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον γ.γ. του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

Απευθυνόμενος σαφώς και προς το εσωτερικό ακροατήριο, ο κ. Ερντογάν συμπλήρωσε ότι «κάθε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό λάθος ή ασέβεια έναντι της χώρας μας δεν μας βγάζει από τον δρόμο μας, αλλά αυξάνει την αποφασιστικότητά μας. Χάρη στο επίπεδο που φέραμε την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά ως χώρα και ως έθνος, έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε όλα τα πεδία και κάτω από όλες τις συνθήκες. Θα επιδείξουμε αυτή την έντιμη και σταθερή στάση όσο έχουμε την ενότητά μας ως χώρα και ως έθνος».  

Στη Λευκωσία ο Λαβρόφ

Την ένταση του διπλωματικού παρασκηνίου στην περιοχή προδίδει και η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία. Ο κ. Λαβρόφ δημοσιοποίησε χθες («Φιλελεύθερος» Κύπρου) την ετοιμότητα της Μόσχας να συμβάλει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, εφόσον ζητηθεί από τις δύο πλευρές. Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι «θεωρούμε απαράδεκτες οποιεσδήποτε ενέργειες, που στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης», και επισήμανε ότι οι διαφορές διευθετούνται καλύτερα στο τραπέζι των συνομιλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή