Aρχηγοί κατά θεωριών συνωμοσίας

Aρχηγοί κατά θεωριών συνωμοσίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάγκη για απόρριψη των θεωριών συνωμοσίας και για τήρηση των μέτρων προφύλαξης, όπως η χρήση μάσκας, ήταν το μοναδικό σημείο συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών χθες στη Βουλή, κατά την παρουσίαση των θέσεών τους αναφορικά με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Σε όλα τα υπόλοιπα, και ειδικότερα σε εκείνα που αφορούν τη διαχείριση της κατάστασης και το τι πρέπει να γίνει ενόψει του ανοίγματος των σχολείων και ενός δύσκολου χειμώνα, καταγράφηκε απόλυτο χάσμα. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και επί των αντικειμενικών στοιχείων, όπως όσα αφορούν στατιστικά καταγραφής κρουσμάτων κυρίως μετά το άνοιγμα του τουρισμού, υπήρξαν εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες.

«Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα. Και αυτό το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την εισηγητική τοποθέτησή του. Παρουσίασε δε σειρά στοιχείων που, μεταξύ άλλων, καταδεικνύουν ότι χάρη στις επιλογές που έγιναν, στη βάση υποδείξεων των επιστημόνων, η Ελλάδα «έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης». Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε: «Η Ελλάδα, έξι μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου, μετράει 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 χρόνια. Οσους, δηλαδή, θρηνούσαν καθημερινά σε ένα 6ωρο χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Εχουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε συνολικά καταγεγραμμένα 11.542 κρούσματα. Είμαστε στην 111η θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, τέσσερις φορές κάτω από τον μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Η Ελλάδα ως προς τα κρούσματα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση».

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο, με τον κ. Αλ. Τσίπρα να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους, αμφισβήτησαν εντονότατα τα παρουσιασθέντα στοιχεία.

«Οταν πριν από πεντέμισι μήνες, στις 23 Μαρτίου, ανακοινώσατε το lockdown, τον περιορισμό κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε όλη την επικράτεια, είχαμε 71 κρούσματα ημερησίως. Σήμερα έχουμε σταθερά τριψήφιο αριθμό και συχνότερα πάνω από 200», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέχισε: «Σήμερα καταφέρατε να μετατρέψετε τη μεγάλη επιτυχία του λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας σε φιάσκο». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραπληροφορεί: «Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας. Που είναι σφοδρότερο από το πρώτο. Εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων, της έλλειψης σχεδιασμού και κυρίως της απαράδεκτης προσπάθειας να βγάλετε πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από την πανδημία. Και η στάση σας σήμερα, γεννάει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια».

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα είχε σημειώσει ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε πολιτικές ενίσχυσης του ΕΣΥ, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και τους άλλους αρχηγούς να τον αμφισβητούν. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και ως προς το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, όπως και για το κατά πόσον το άνοιγμα του τουρισμού φέρει μεγάλη ή όχι ευθύνη, με τον τρόπο που έγινε, αναφορικά με την έξαρση των κρουσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή